САЩ изпращат изтребители пето поколение F-35 в Европа

Военновъздушните сили на Съединените щати изпращат тази събота и неделя малък брой от най-модерните си бойни самолети в Европа са съвместни учения на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.

Многоцелевите стелт-изтребители от пето поколение F-35 ще бъдат разположени за няколко седмици в европейски държави, които американското военно министерство не назовава.

Наред с други самолети на държавите от НАТО те ще се използват в продължение на няколко седмици за обучение в рамките на програмата за европейска сигурност European Reassurance Initiative.

В съобщение на Пентагона се посочва, че разполагането на тези изтребители бележи важен етап при осъществяването на програмата, позволяващ да се демонстрират на ново ниво бойните възможности на изтребителите от пето поколение.

Това ще позволи да се прецизират изискванията за базиране на F-35A в Европа, която трябва да получи такива изтребители след 2020 г.

Очаква се Съединените щати за 15 години да похарчат 391 милиарда долара, за да вкарат на въоръжение 2443 такива самолети. Ф-35 вече имат и Великобритания, Холандия, Италия, Норвегия, Израел и Австралия.
 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини