В Германия - връщате старата кола, взимате бонус за нова и екологична

Германското правителство плаща бонус от 2500 евро (3250 долара) на хората, които предадат старите си коли за скрап, при покупката на нов, по-икономичен автомобил.
Мярката е част от правителствения план на стойност от 50 млрд. евро (67 млрд. долара) за стимулиране на икономиката, обяснява Асошиейтед прес.

Миналия понеделник германският автомобилен гигант "Фолксваген" обяви програма "Премии за опазване на околната среда" за предоставяне на допълнителни стимули, като понижение на цените и по-евтини кредити за клиенти, които са се възползвали от предложените от правителството бонуси.

С предложените стимули от "Фолксваген" и държавните бонуси от цената нов икономичен автомобил, която възлиза на около 20 000 евро, ще могат да бъдат свалени от 4500 евро.

Всички собственици на автомобили най-малко на 9 години и регистрирани в Германия от поне година, могат да се възползват от бонусите.

Целта е да се подпомогне най-голямата европейска икономика - която се бори с рецесията и увеличаващата се безработица от 8,3%, като стимулира потребителите да си купят по-скъп и по-нов автомобил с по-ниски емисии на парникови газове.

По програмата, обявена преди почти 3 седмици, досега са отпуснати бонуси на стойност от 1,5 млрд. евро. Все пак говорителка на министерството на икономиката и технологиите не можа да уточни колко молби са били подадени.

В Германия, където се намират централите на водещи автомобилни производители като "Даймлер", БМВ, "Порше" и "Фолксваген", планът не изисква новозакупеният автомобил да е германски.

Това даде повод на някои критици да прогнозират, че той ще стимулира повече чуждестранните автомобилни компании за сметка на германските, тъй като потребителите ще търсят вносни, малки и икономични коли.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини