Почна се! 4 родители с глоби за неваксинирани деца

Глобиха родителите на 4 деца, които отказали да поставят ваксина в Търговище.

Д-р Марин Йовов от местното РЗИ заяви, че са предприети превантивни мерки за недопускане на разпространение на морбили на територията на областта.

Общопрактикуващите лекари проверяват имунизационния статус на пациентите си и при откриване на неимунизирани, биват привиквани.

По думите на Йовов, в областта са установени 1876 деца с нередовни имунизации и реимунизации. От тях 1779 или 94.8 % са деца и ученици, родителите на които са с двойно гражданство и трайно пребиваващи предимно в Република Турция, основно от община Омуртаг, и страни от Европейския съюз.

"Поради това е и големият брой на неимунизирани деца по немедицински причини – трайно пребиваващи в чужбина и неоткрити на посочения адрес. - обясни той - Открити на посочения адрес са 97 деца, от които 54 вече са обхванати с имунизация или реимунизация – според възрастта. Останалите са издирени, информирани и поканени от личните лекари за ваксиниране".

По думите му, стриктно се контролира да не се допусне случай на необосновано отлагане на имунизацията. С документиран отказ от страна на родители досега има 4 неваксинирани деца, родени от три майки. На родителите са съставени актове, съгласно изискванията на Закона за здравето и Наредба № 15.

Д-р Йовов уточни пред "Фокус", че заболяването морбили има много висок контагиозен индекс, което означава, че контакт с болен и възможност от заразяване с морбили е много висока, 95%.

Лекарят уточни, че към момента няма регистрирани случаи на морбили в областта. Последните случаи са били през 2010-2011 година.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Л
    Л
    6 0
    12:00, 27 апр 2017
    Лечението е право а не задължение. Доктор менгеле пасти да яде. Тези са по нагли от него. Този доктор ще отговаря ли за парализирани деца. Или си гледа интереса. Процента от печалбата. Вашата мамица гнусна печалбарска
  • 2
    Ма
    Майка
    4 0
    12:15, 27 апр 2017
    Айде моля ви се, спрете се и вие да всявате паника с тази "епидемия"! Правят регистър на неваксниираните, а кой ще помогне на пострадалите от ваксини деца?!?
  • 3
    D
    d
    4 0
    12:49, 27 апр 2017
    Аз като малък съм карал морбили. И повечето от децата в детската градина са го карали. Ее. Къв е проблема. Защо трябва на децата да се вкарват неизвестни отрови за да може някой министър да си вземе процента а фармацевтичната компания да трупа пачки. Това ли ви е демокрацията
Последни новини