Учени дешифрираха генетичния код на настинката

Американски учени са успели да дешифрират генетичния код на всички познати 99 щама на настинката, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Специалистите обаче обясняват, че постижението им няма да доведе до разработването в скоро време на лекарство срещу настинката. Оказва се, че риновирусите, които я причиняват, са много по-сложни, отколкото изследователите първоначално са предполагали.

Проучването на три екипа с ръководител Ан Палмънбърг показва, че човек може да се зарази едновременно с два отделни щама на настинката и те да разменят в тялото му генетичния си материал, създавайки напълно нов щам. Това е причината да няма ваксина срещу простудата, обяснява Ан Палмънбърг от университета на Уисконсин.

В изследването са участвали също екипи от университета на Мериленд и от института "Крейг Вентър". "Ваксина не, но е възможно да създадем лекарство", казва Палмънбърг. Причината за невъзможността да се разработи ваксина е, че външната страна на вирусите, която трябва да бъде разпозната от човешката имунна система, е твърде променлива. Това затруднява създаването на ваксина, която да е ефикасна срещу толкова много щамове. Вътрешността на вирусите обаче се е оказала твърде сходна при различните щамове, което ще позволи на специалистите да насочат усилията си в тази насока.

Възрастните хора в САЩ обикновено настиват между два и четири пъти в годината, докато при децата броят на настинките стига и до десет. Риновирусите могат да причинят не само хрема, но и пристъп на астма, и също така са свързани със синузита, някои ушни инфекции и пневмония.

Макар и широко разпространени, риновирусите остават голяма загадка. Едва през последните две години учените са открили, че те не се делят на две основни групи А и В, а на три. Третата група С представлява "колекция" от опасни вируси, които проникват дълбоко в белите дробове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини