Градушка и порои унищожиха 80 декара с посяти картофи в Момчиловци

    Производители на картофи от родопското село Момчиловци се надяват на държавна помощ от Фонд "Земеделие", с която да компенсират загубите от унищожените от порои и градушка посеви. Преди броени дни в района се изсипаха над 80 литра дъжд на квадратен метър и валя едра градушка. Производителите тепърва ще пресмятат щетите. Един от най-пострадалите е Петър Канев. Семейството му е засяло тази година около 60 декара с картофи, от които да произведе качествени семена. След пороя обаче близо 70 на сто от посевите са унищожени.
    "Навсякъде има образувани вади, самата вода е направила ярове, вади, по които е текла водата и всичките картофи оттам са изнесени в гората, на пътя и къде ли още не", разказва с болка Канев. Картофите им са разположени в 14-15 ниви и навсякъде има поражения. За да получат субсидии за семепроизводство стопаните трябва да докажат пред Фонд "Земеделие" добиви от около два тона на декар. И за да ги постигнат, сега трябва да садят наново. "Сега трябва всичко да се прави ръчно, трябва да гадаем къде е бил реда, за да може точно там да поставим картофа, за да може после да се загърли, да стане хубав ред. Още не сме смятали колко ще ни струва възстановяването, но определено ще е доста", казва производителят.
    Засегнатите от пороите площи с картофи в района на Момчиловци са към 80 декара. Някои от стопаните вече са започнали да ги възстановяват. Нужна е обаче и помощ от държавата, категорични са те.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини