Космически кораб на НАСА ще търси подобни на Земята планети

Американски космически кораб, на борда с най-голямата камера, изпращана някога в Космоса, ще бъде изстрелян идния месец със задачата да претърси нашата част от галактиката Млечен път за наличието на топли, скалисти планети подобни на Земята, които биха могли да приютят живот, съобщиха от НАСА.

Корабът "Кеплер" се предвижда да прекара 3,5 години в наблюдения на повече от 100 000 звезди, подобни на нашето Слънце, търсейки доказателства за планета, наподобяваща по размери и състав Земята.
"Кеплер" ще бъде изстрелян от военно-въздушната база Кейп Канаверал във Флорида на борда на ракета "Делта ІІ" на 5 март. Хората отдавна размишляват над въпроса дали някъде другаде във Вселената съществува живот или единствено Земята приютява човешки същества.
Около 300 планеети, движещи се в орбита около Слънца, различни от нашето светило са били открити от 1995 г. насам, но повечето от тях са огромни газови планети, които е малко вероятно да са гостоприемни за живот.
Мисията е предназначена да открие скалисти планети, които обикалят в "обитаемата зона" около звезда, където те не са прекалено близо, за да изгорят, нито прекалено далеч, за да замръзнат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини