НАСА и ЕКА ще изследват Юпитер и Европа

НАСА и ЕКА взеха решение да продължат с амбициозния план да изпратят космически апарати до Юпитер и ледената му луна Европа, съобщи Би Би Си.

Проектът може да се превърне в следващата водеща мисия на двете агенции след успеха на "Касини-Хюйгенс", която изследва сатурновата система. Ръководството на двете агенции обсъди два проекта - мисията до Юпитер и мисия до сатурновите луни Титан и Енцелад.

Беше взето решение първата цел да е мисията до Юпитер и Европа, а завръщането на Сатурн да почака. Мисията обаче може и да не бъде реализирана, ако други космически цели станат приоритетни. Учени и инженери от двете космически агенции внимателно разгледаха и двете потенциални мисии, в които се обединяват отделни концепции на НАСА и ЕКА. Те решиха, че технически е по-уместно да бъде разработена мисията до Юпитер и Европа.

Работната група за Слънчевата система обаче взе решение че тази мисия не трябва да бъде отделяна от мисията до Титан и Сатурн. Тя препоръча, със съгласието на НАСА, и двете мисии да бъдат придвижени за допълнително разглеждане и изпълнение. Според плана за мисията до Юпитер НАСА и ЕКА ще работят съвместно, но ще изпратят два отделни апарата. Основните цели ще са галилеевите луни Европа и Ганимед. НАСА ще изпрати орбитиращия апарат "Юпитер Европа", а ЕКА - "Юпитер Ганимед". Те ще осигурят две платформи за изследване на юпитеровата система, като двата апарата ще изучават едни и същи обекти от различна перспектива.

Учените отдавна мечтаят да бъде изследвана Европа с усъвършенствани инструменти. Под нейната напукана повърхност може да има океан, а в него - живот. Средата там обаче е много сурова, със силна радиация. Предишно изследване на ЕКА за осъществимостта на мисия до Европа показа, че космически апарат може да издържи там само 66 дена. НАСА планира да използва специални защитни системи за чувствителното електронно оборудване и се надява апаратът да остане няколко месеца на орбита, като изучава както повърхността, така и вътрешността на луната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини