Домашни любимци произвеждат енергия

Децата някой ден ще могат да зареждат мобилните си телефони с енергия, произведена от домашните им любимци, благодарение на постижението на американски учени, пише в. "Дейли телеграф".

Специалисти от университета на Джорджия са изобретили специални жакети за хамстери, генериращи енергия от бягането на животните във въртящите се колела, които се поставят в клетките им. Устройствата са оборудвани с жици, свързани с наногенератор.

Учените залагат на пиезоелектрическия ефект - феномен, при който някои материали произвеждат електрически заряди, когато се свиват и отпускат.

В тестовете хамстер на име Джуджето на Кембъл е успял да произведе малко количество електричество, равняващо се на една двадесета от произвежданото от стандартна АА батерия.

За зареждането на един мобилен телефон ще е необходима енергия, произведена от 1000 тичащи хамстера, обясняват изследователите.

Специалистите обаче вярват, че същата техника може да е готова за приложение при по-големи животни и хора в рамките на между пет и десет години.

Чрез нея ще може да се улавя енергия, произвеждана не само когато човек е активен, но и когато извършва по-слаби движения - например когато седи пред компютър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини