Вулканът Етна диша

Учени, изследващи Етна в Сицилия, откриха, че най-активният вулкан в Европа "диша", като се издува и спада на цикли, предаде АНСА.

Специалисти от Италианския институт по геофизика и вулканология анализираха изригванията на Етна през последните 15 години.

Те писаха в "Джиофизикъл рисърч летърз", че поради натрупване на магма вулканът се е "издувал" между 1993 г. и 2000 г., отначало с около 1 см на година, а след това - по-слабо. По същото време учените са забелязали изригвания при върха му.

Между 2001 г. и 2005 г. вулканът отново е "спаднал". Това е довело до отместване на източната му страна и образуване на пукнатини в склоновете му, което е било съпроводено със странични изригвания, показва изследването.

Изследователите твърдят, че като едновременно се анализира деформацията на вулкана и се изчисляват количествата на магмата, може да се прогнозират бъдещите изригвания.

Въпреки че Етна почти постоянно е в състояние на изригване, последният период на силна вулканична активност бе през 2002-2003 г. Етна е най-високият активен вулкан в Европа. Височината му е 3295 м

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини