Явора Стоилова: Анорексията е болест на самотата

Изображение 1 от 2

    Трябва да напуснем  идеята, че анорексичките са суетни кукли. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV оперната певица Явора Стоилова, майка на художничката Василия Стоилова - потомката на поета Пейо Яворов и художника Васил Стоилов, която на 28 години загуби битката с анорексията.

    Днес Василия щеше да навърши 34 години. Нейни картини ще бъдат подредени в изложба на 22 юни в галерия „Финес” в столицата.

    Според майката на Василия анорексията е болест на самотата. „Погрешно е мнението, че е синдромът на куклата Барби”, категорична е тя.

    „15 години се борихме с болестта. Това е битка ден по ден и ужас, че не можеш да помогнеш”, спомня си Явора Стоилова.

    „Анорексията започва по-рано от това, което си мислим. Тя е генетично предопределена болест, самоубийствена болест, защото практически анорексикът бавно се самоубива. Мисля, че болестта в нейния случай се коренеше в склонността на Яворовия род към самоубийство”, изтъкна тя.

    „Василия тежеше едва 23 кг, когато я загубихме, но това не беше единственият момент, в който тя стигна до тези килограми. Това заболяване е като компютър, който помни най-ниското тегло и каквото и да правят родителите, лекарите и болният организмът се стреми към него”, подчерта Явора Стоилова.

    Според нея пълно излекуване от анорексията не същестува, защото у човека остава това отношение към храната, живота и света.

    В Германия се смята, че това е увреждане на мозъка и ще бъде лекувано оперативно, отбеляза Явора Стоилова.

    „Френската психоанализа твърди, че първата анорексичка е Антигона, която се опитва да заличи своята женственост, като се противопоставя на установения ред, дори с цената на живота си в един мъжки свят, който не й  позволява да се утвърди”, заяви още майката на Василия.

    „Това е жената, която напуска обвивката на Ева, не иска да бъде повече предмет на желания. Тъй като е много самотна и неразбрана, животът я отхвърля, тя иска да построи един свой собствен илюзорен свят”, допълни тя.

    „Бумът на анорексията е в днешни дни и в Средновековието, когато това съвпада с идеалите на епохата за безплътност. Лакомията е смятана за един от седемте смъртни гряха. Тогава много млади момичета се хранят единствен с пет семки, колкото са раните на Исус, или с това, което се съдържа в светото причастие, и умират от глад, след което църквата ги превръща в светици”, обясни Явора Стоилова.

    Такъв исторически поглед върху болестта дава тя в новата си книга „Момичето, което нарисува анорексията”.

    „Свикнах да се взирам в миналото и да търся Василия там. Страшната мъка, която идва след края на детето ти, постепенно се трансформира в любов. Поне при мен стана така. Целият ми живот се превърна в мисия да я държа жива във времето и да продължа нейната мисия – да помогне чрез изкуството си на другите”, посочи още в разговора Явора Стоилова.

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      Болен свят
      0 0
      23:29, 20 юни 2017
      И жените, и мъжете се разболяват от самота. Благодаря на всеки, който живее в нереален свят и прави възможно това! Давайте така, принцове и принцеси! Не вие ще се нагодите към наличното, а наличното ще се нагоди към вас. Страшна логика!

      П.С. Съжалявам за Василия, но нека признаем, че целият свят е болен от самота. При едни се отразява така, при други по различен начин, но винаги помита прекрасния човек, който си бил и оставя само разрушения като след война. А най бруталното е, че всички ние й помагаме.
    Последни новини