Превенция срещу туберколозата тръгва в Хасково

Превантивни безплатни прегледи за заразени с туберкулозна бактерия тръгва от днес в цялата страна. Това е втората по ред кампания на Здравното министерство „Ден на отворените врати“ за годината.

Сред първите специализирани клиники, в които тръгва кампанията е и Хасковската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. От днес до 23 юни до обяд ще се извършват безплатните прегледи.

Полезността от профилактиката отново се доказа при предходната кампания, посветена на Световен ден за борба с туберкулозата-24 март, когато в Хасково беше открит един туберкулозно болен, диагностициран именно по време на безплатните прегледи.

По време на четирите профилактични кампанийни сесии, които са организирани от Белодробната болница през миналата година са минали 264 души, от тях с активна туберкулоза са 4-ма, с латентна-16 пациента.

Профилактиката е изключително важна и заради тенденцията туберкулозата да не е само болест на бедните, както тривиално сме свикнали да смятаме. Според последните проучвания, не само по света, но и у нас все повече хора с висок социален статус се заразяват с туберкулозната бактерия.  Децата до тийнейджърска възраст, алкохолиците, ХИВ позитивните и наркоманите са сред най-застрашените групи.

Последните обобщени данни на Световната здравна организация, който са от 2015 година показват, че туберкулозата е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г над 10 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 млн. са починали от болестта. В България през последните седем години тенденцията е низходяща -от 37 на 100000 души болни през 2007 година до 22-ма през 2015 година. Хасково е под средното равнище страната по заболеваемост.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини