Приятели се поклониха пред големия художник Йордан Йорданов/Юри/ с ретроспективна изложба в Смолян

    В истинско културно събитие се превърна откриването на ретроспективната изложба с картини на големия художник Йордан Йорданов/Юри/ в залата на КДК в Смолян.

    Да почетат майстора на четката с родопски корен бяха дошли много художници, културтрегери, приятели, роднини, почитатели. Изложбата откри художничката и галеристка Вихра Григорова. Тя сподели, че идеята е била тази изложба в Смолян да се състои точно през юли и да даде възможност на Юри да се види със своите приятели и колеги. Животът обаче често има други планове, защото преди три месеца художникът почина внезапно. Въпреки това изложбата е факт и тя действително е една ретроспекция на творчеството на Йордан Йорданов. Роден и израсъл в Смолян, Юри отива в Пловдив, а след това и в София, където завършва художествено училище и след това Художествената академия. Установява се да живее в Пловдив и се превръща в един от емблематичните творци на града на тепетата. В почти петдесетгодишния му творчески път Юри никога не е спирал да рисува Смолян, Родопите, планината. Те винаги са били вдъхновение за художника.
    "Никой не знае още какво би му дошло в главата и накъде щеше да насочи творческата си енергия. Ако беше доживял този момент, Юри щеше да стои отстрани, тихо, скромно, защото не беше публична личност. И щеше да бъде изключително щастлив. Надявам се, оттам където е, да вижда колко много хора са го уважили!", каза развълнувана Вихра Григорова.
    За художника с обич и вълнение говориха приятелите му Райчо Гьорджев и Стоян Паунов. Гьорджев сподели идеята по повод 70-годишнината на Юри в Смолян да се направи голяма изложба с негови картини в залите на Художествената галерия.
    До тогава има две години и е възможно тази идея да се осъществи.
    Настоящата ретроспективна изложба в залата на КДК ще остане до 15 юли.

    Величка Петкова 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини