Учениците от Езиковата се представиха отлично в Брюксел с компанията си Noetic

Изображение 1 от 5

    Учебната компания Noetic на десетокласниците от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян представи достойно България на международното състезание „Учебна компания на годината“ на Джуниър Ачийвмънт (JA Европа) в Брюксел. Младежите се представиха отлично и макар да не получиха специална награда, впечатлиха и международното жури с разработеното от тях мобилно приложение E-Food Scanner, за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Преди месец Noetic спечелиха голямата награда „Най-добра учебна компания“ на JA България, по време на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“.
    Освен победителите от Смолян Брюксел посетиха още няколко учебни компании на JA България, участници в проекта „Предприемачи на бъдещето“, който JA и евродепутатът Владимир Уручев стартираха през октомври 2016 – „Родопи-еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“, Смолян, които се занимават с производство на еко продукти; “Dreams of Teens”от СУ „П. Р. Славейков“, Видин, които изработват сувенири, популяризиращи традициите, фолклора и историческите забележителности на Видинския регион; Учебна компания “Bioclass” от ПГОТ „Свети Иван Рилски“, Перник, занимаващи се с производство и продажба на закуски без подобрители и консерванти; Учебна компания “Mission” от СУ „Козма Тричков“, Враца, които са създали маркетингова агенция, популяризираща проекти с мисия защитата на  белоглавия лешояд от региона; Учебна компания „Mеджик Арт“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия, Монтана, стартирали производство и търговия на ръчно изработени сувенири.
    „Това е една от възможно най-добрите инициативи – да се обучат млади хора, още в училище, на това какво е предприемачество. Ето, имаме българска учебна компания на това световно състезание. Екипът от Смолян се представи много добре, независимо, че не беше класиран в челната тройка. В сравнение с всички други учебни компании, които участват на това състезание, се вижда, че не отстъпваме по никакъв начин, напротив – ние сме едни от най-иновативните.“, коментира представянето на NOETIC Владимир Уручев.
    Голямата награда журито присъди на екип ученици от Естония, за разработената от тях иновативна система за компостиране, разграждаща 10 пъти по-бързо органичните отпадъци от досегашните подобни системи.
    По време на състезанието на младежките стартъпи на JA Европа се проведе и Европейски форум за предприемаческо образование, EEE-Summit. В него взеха участие представители на бизнеса и европейските институции, както и ключови участници в процеса от министерствата на образованието от различните европейски страни. От България участваха експертът от МОН Силвия Кънчева, българските евродепутати инж. Владимир Уручев и Андрей Новаков и изпълнителният директор на JA България Милена Стойчева.
    „Смятам, че създаването на център, който да обединява усилията на всички участници в процеса на изграждане на предприемаческа екосистема – от образователни институции, институции, които правят политики, до бизнеса,до истинските младите предприемачи, до учениците, е нещо, което е критично за развитието на една държава и може да бъде определящо за това какъв е стандартът на тази страна.“ – сподели М. Стойчева.
    В рамките на своето посещение в европейската столица учениците се срещнаха лично с българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев, които им разказаха за своята работа в ЕП, посетиха щандовете на учебните компании от Европа и присъстваха на официалния старт на инициативата #SwitchOnEurope на Джуниър Ачийвмънт Европа, който беше символично сложен в рамките на Европейския форум за предприемаческо образование (EEE-Summit).

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини