27 агнета курбан за Голяма Богородица в Широка лъка

Изображение 1 от 6

    Днес жителите и гостите на родопското село Широка лъка отбелязаха най-големия си празник в средата на лятото – храмовия празник на 183-годишната си църква Успение на Пресвета Богородица. В миналото това е бил един от най-тачените дни за широколъчани, а майките заръчвали на децата си където и да ходят, за Голямата чорква /Голяма Богородица/ да си дойдат, разказа кметът Васил Седянков. За празничната литургия десетки хора изпълниха храма. А за благословената трапеза 27 агнета бяха дадени курбан.

    Предната вечер широколъчани почетоха паметта на всички загинали от широколъшкия край за свободата на България. За втора поредна година в центъра на селото, пред паметната плоча на героите имаше почетен караул и тържествена заря от 101-ви Алпийски батальон. Кметът Васил Седянков припомни историята на един от героите – Димитър Бадалов от село Гела, артилерист в 21-ви Средногорски полк. Той се сражавал заедно с полковник Серафимов при връх Средногорец, и когато турците избили цялото му отделение, сам зареждал, командвал и стрелял и така създал впечатление, че братята му по оръжие са живи. След това Бадалов загубил разсъдъка си и старите хора в Широка лъка разказвали, че са го виждали да заляга зад плетовете и отново да зарежда, командва и стреля. Но никой не му се е подигравал, защото на лудостта на този човек и на тези като него, дължим свободата си, подчерта Седянков.

    Празникът в Широка лъка продължи с изпълнения на гайдари от ансамбъл „Манол Радичев” и с кръшни хора на площада. А за доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Млади тракийци”.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини