В съпричастност към бежанците зове Папа Франциск

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск призова света да не пренебрегва драмата с милионите мигранти, чийто път той сравни с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем, предадоха световните агенции.Главата на Римокатолическата църква превърна съдбата на бежанците и мигрантите в основна тема на служението си на Бъдни вечер

"В стъпките на Йосиф и на Мария се крият много стъпки. Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат", каза папата пред хиляди богомолци, събрали се в базиликата Свети Петър във Ватикана.

Според Новия завет цар Ирод е разпоредил посичането на всички младенци в управляваната от него провинция, за да убие Исус.

Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието, отбеляза папата. За поредна Колета светият отец призова хората да отворят сърцата си.

Днес папа Франциск ще произнесе традиционното си коледно послание "Към града и света" пред хиляди богомолци на площад Свети Петър във Ватикана.Според папа Франциск "Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието". 
"Никой не трябва да чувства, че няма място на тази земя", каза папата и призова за нова социална креативност в тази насока. "Младенецът Исус е бил роден във Витлеем на една земя, където не е имало място за неговите бягащи родители", припомни папата, а после каза, че Бог е дал на всички "документ за гражданство".

Haskovo.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини