Смолянчанинът Иван, емигрант в Полша : „Благодат е на Ивановден да си на богослужение в Смолян!“

    С тези думи днес, на имения си ден Иван Пешев от Смолян описа чувството да празнува в родината и да участва в богослужението на големия празник. Младият специалист по поддръжка на мобилни мрежи  от доста години живее и работи в чужбина, но по празниците- от Рождество Христово до Ивановден, пристига в родното си място и не пропуска богослужения, в които участва като певец и четец.

    Днес Иван бе в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, където архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи празничната света Литургия в чест на Кръстителя на Иисус Христос – св. Йоан Предтеча. Паметта му се чества шест пъти в годината, но най-тържествено се празнува на 7 януари.

    След празника в храма  Иван Пешев, дошъл специално от Полша за празниците, сподели:

    „Това ми липсва в чужбина, там не е така богата традицията, разбира се, където се намирам. Тук се чувствам най-добре. Защо ходя на църква ли? Старая се да имам синхрон, да правя баланс между духовното и телесното, материалното. Да съм добър специалист в работата и в духовното служение в църквата, доколкото мога да дам от себе си, защото човек, където и да е, може да слави Бога, ако изпълнява неговите заповеди. Ако изпълняваш от сърце и добре работата, ако уважаваш и обичаш хората, това привлича към доброто. Бог е с нас.  Разбира се, ние не сме съвършени, не сме идеални човеци, но се старая да постигам това в живота си. Вярата е силен мотив. Когато идвам в Смолян, с радост участвам в църковните празници, липсват ми в чужбина.  

    В  Смолян с радост ходя и на народни хора, богата и силна е нашата  традиция. Затова и в Полша имаме клубове по български народни песни и танци. Те носят духовен заряд, вътрешна радост. Чрез вярата и чрез тях ние запазваме българския си дух, където и да сме.“

    В  богослужението на този празничен ден в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“  участва  и свещеникът от храма- именникът Иван Марински, заедно с петимата  иподякони и  хор. Архимандрит Висарион поздрави богомолците  с празника и специално именниците, като на всички пожела Божието благословение да бъде върху нас, да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

    СмолянБГвести

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини