Българка пребори 40 мъжаги, извади Богоявленския кръст от залива край Атина

    Българката беше единствената жена и хвана кръста на Богоявление в един от най-големите заливи на Егейска Пирея край Атина

    53-годишната Юлия Войводова, която е родом от Златоград, е била единствената жена, скочила във водата и успяла да се пребори с близо 40 яки и закърмени с морския дух мъжаги. Тя е успяла да доплува първа и да извади от морето благословеното разпятие. По традиция всяка църква в южната ни съседка организира самостоятелен ритуал по мятане на кръста. Българката скача всяка година и за втори път хваща Кръста, но последния успех за нея е безценен, тъй като залива, в който се хвърли сега е голям, а конкуренцията за купата с гръцките плувци наистина е била люта. Калената родопчанка обаче има стабилна подготовка и ежедневните тренировки в морето си казват думата – не я спират нито температурата на водата от 8 градуса, нито гръцките плувци с размах на гребла на лодка.

    Българката обича спорта и още докато живеела в България поддържала прекрасна физическа форма с бягане и лека атлетика. През последните 20 години откакто живее в Атина, тя е заложила на активното плуване, независимо от сезона и не пропуска ден, без да загрее и преплува няколко километра в залива. Желязната дама е детска учителка по професия, но в Атина работи като иконом и се грижи за домакинството на гръцко семейство. Още в празничния ден се обадила на близките си в България, за да им разкаже за знаменателното постижение и да сподели радостта си от дългочакания успех, разказа за СмолянБГвести кръстницата ѝ Славея Ванчева.

    Юлия е щастлива да сподели радостта си с България, която ѝ липсва, особено Златоград, и посвещава успеха си с Богоявленското разпятие на 6 януари 2018-та на родния край и сънародниците си.   

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини