Humanity Star ще свети ярко в нощното небе през следващите месеци

Огледалният спътник, изстрелян от Rocket Lab ще се вижда нощем с невъоръжено око. 

Humanity Star - Звездата на човечеството, е сфера с диаметът около един метър, покрита с 65 триъгълни отражатели.

Огледалният спътник е изведен в орбита от 17-метровата ракета носител Electron, изстреляна миналия уикенд от площадката на компанията в Нова Зеландия.

Спътникът прави една обиколка около Земята за 90 минути. Очаква се той да бъде видим през следващите девет месеца, преди да навлезе в прътните слоеве на атмосферата и да прекрати съществуването си. Но преди това той ще може да бъде видян от всяко кътче на планетата.

Яркият, мигащ спътник, който сега обикаля около Земята и се вижда с просто око в нощното небе е създаден, за да насърчи всеки да погледне нагоре и да осмисли мястото ни във Вселената и колко крехко е то, пишат създателите на.Humanity Star.

"Надявам се, че всички, които гледат Humanity Star, ще видят чрез нея простора на Вселената, ще усетят връзка с нашето място в нея и ще мислят малко по-различно за своя живот, действия и кое е важно ", казва Бек в изявление.

"Очаквайте Звездата на човечеството над вас и вземете близките си навън... Ще можете просто да почувствате връзка с над седемте милиарда други хора на тази планета, с които споделяме това пътуване."

Rocket Lab е частна американска компания с подразделение в Нова Зеландия, с цел извършване на редовни доставки на комерсиални апарати на ниска орбита. В неделя ракетата Electron на фирмата успешно пусна три космически спътника  Това е крайъгълен камък в тестовата фаза и основателят на Rocket Lab Питър Бек го определи като началото на нова ера в космическия полет..

Според сайта на Humanity Star има най-голям шанс за видимост от България в рамките на в следващите 40 дни, за около 3 минути. Тректорията на спътника може да бъде видяна в реално време тук..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини