Църква-легенда в Смолян чества храмов празник

Изображение 1 от 3

    Една от най-интересните църкви в Смолян, символ на борбата за независима църква и съпротива срещу гръкоанството, днес чества храмов празник. На 8 февруари храм "Св. вмчк Теодор Стратилат" в кв. Долно Райково, почита светеца патрон на храма, построен за три месеца в далечната 1836 г., върху развалините на стар православен храм. Тази църковна обител е интересна с историята на изографисване отвъртре и отвън, което не е често срещано, и е свързано със съпротивата срещу гръцката религиозна офанзива.Храмът е най-богато изографисаният в региона, с многобройни дарителски имена и ктиторски надписи, а местните жители не жалят средства и 35 години след изграждането на храма, наели майстор да украси храма им. За нуждите на църквата, през 1876 г. е излята първата камбана в околността, от майстор от с. Горни Броди, Драмско.

    Църквата е свързана с упоритата борба срещу гъркоманството. Изследователи дават сведения, че по старите дървени порти на камбанарията личали ударите с железен прът на османските власти и фанариотите, които се опитвали да влязат в храма.

    Легендата разказва, че фанариотите също си поръчали камбана, но тяхната излязла некачествена. Втората голяма камбана е с дата 1885 г., а по-късно – 1896 г., били поръчани още две по-малки камбани. Едната в памет на починалия Радю Енчов, завещал имота си на храма. Другата в последствие била предоставена за нуждите на манастира “Св. Атанас” в близката местност Варадил. В този период фанариотските борби били в разгара си, в началото на работата по изографисване на средния свод на храма, гъркоманите успели да нанесат надписи на гръцки. След дълги препирни, било решено храмът да се изографиса, като половината от надписите са на български, а другата на гръцки. Местните патриоти, решили да поставят стенописи освен вътре в църквата, така и вън – в нартиката, като надписите са само на български.

    По всички стени и сводове, по западната фасада и по западната половина на южната фасада, са положени общо 126 сцени, фигури и медальони. Сцените са реалистични и въздействащи, интересни библейски композиции, с богатство и яркост на багрите. Особен интерес представлява картината на Страшния съд в нартиката от Д. Щерев, с елементи от подобен стенопис на Захари Зограф в Бачковския манастир. Сведенията са, че най-старата икона е тази на Св. Димитрий от 1834 г.,

    В съществуващото училище към храма, през 1869-1870 г. се въвежда обучение на български език, богослужебните книги се заменят с църковно-славянски, а на 31 май 1870 г. за пръв път се извършва Св. Литургия на български език.

    Църквата в Долно Райково е архитектурно-художествен паметник, а през годините в нея действат прекрасни църковни хорове и християнски братства. 

    СмолянБГвести.нет

    Текстът е по материали на Държавен архив Смолян

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини