РЗИ Смолян: Завишеният брой на болните от хепитат А е нормален за сезона

Според справка на РЗИ Смолян, която се прави всяка седмица, заболелите от вирусен хепатит тип А в Смолян бележат ръст, но цифрите са далеч от епидемичните, смятат от здравната инспекция.

През първото тримесечие на 2018 г. на територията на областта са регистрирани 23 случая на вирусен хепатит тип А, ( при 19 за същия период на 2017 г. ), съобщи за СмолянБГвести шефът на РЗИ в областиня град д-р Мими Кубатева.

Пациентите са на възраст от 11 до 45 години, но между тях няма установена епидемиологична връзка. Най-много са случаите от община Златоград, но това няма връзка с качеството на питейната вода, която според извършения лабораторен контрол на РЗИ е без отклонения в посочения период.

В същия този период от 01.01.2018г. До 31.03.2018г. на територията на област Смолян са регистрирани и по 1 случай от другите два типа вирусен хепатит -тип В и тип С, докато за същия период през 2017г е имало само 1 случай на хепатит тип С. Заболелите са от различни общини и според експертизата на здравната инспекция между тях също няма епидемична връзка.

Според РЗИ обаче нивата на заболеваемост към момента от хепатит А е нормална за сезона, тъй като той е инфекциозно заболяване с есенно-зимната сезонност. Другото характерно за него е, че през периоди от 6-7 години се бележи завишаване, обясняват от здравната инспекция.

През последните години такъв ръст за Смолянска област е имало през 2011г. , когато са регистрирани общо 79 случая. В годините след това болните са били приблизително еднакъв нисък брой и само през 2016 г е имало завишение до 43 случая.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини