Криза за лекари неонатолози, в цялата Смолянска област има само един

Кризата с медицински кадри се задълбочава и в момента в цялата Смолянска област има само един лекар неонатолог, който всъщност е д-р Хризантема Георгиева, завеждащ специализираното отделение за недоносени бебета в Смолянската болница.  „Отделението от към техника е много добре оборудвано, имаме нужда от специалисти-както от висши кадри, така и от специалисти по медицински грижи“, каза д-р Георгиева.

Според д-р Емилия Апостолова, представител на ръководството на болницата, към момента единствен неонатолог в цялата област е д-р Георгиева.  „Останалите колеги, които работят в другите градове на областта и в Смолян са педиатри, които са минали следдипломни квалификации, но не са неонатолози. Тя е уникат в това отношение, но истината е, че имаме крещящи нужда от педиатри – неонатолози и от медицински сестри, които желаят да работят в този сектор – с деца и бебета“, коментира още д-р Апостолова. Тя смята, че тези специалности в системата на българското здравеопазванене не са атрактивни – от една страна защото са много отговорни и тежки, а от друга защото те не могат да бъдат на частна практика в кабинет и са изключително само в отделение и затова трябва да се финансират приоритетно в здравната ни система.

„Има нужда от много млади хора, има специалности, които се ликвидират-педиатрия, вътрешни болести и са почти унищожени, младите колеги предпочитат по-атрактивни специалности, кат охирургия и акушеро-гинекология, трябва бърза реакция на ниво министерство. Националния рамков договор 2018 има нови и по-високи цени на педиатричните пътеки, но с пътеки бъдещата нация на България няма как да стане, трябва да стане със здравна политика“, заключи д-р Апостолова.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини