Хасково е новият престолен град на Терпсихора

И тази пролет в град Хасково оптимизмът пропъди депресията на зимната летаргия, карайки въобръжението да полети и да се извиси над дребните ежедневни грижи.

Отново пролетните лъчи на слънцето пречупиха цветовете, примесвайки ги в палитра от радост и щастие и изпълниха града със свежеста, красотата и непринудения смях на млади танцьори от почти всички краища на България.

За пореден път крилете на божествената Терпсихора хвърлиха „сянка" върху Хасково обявявайки го за нейн престолен град .

Става дума за фестивала на камерения танц, който се провежда за седми пореден път и е организиран от Младежкия център в града, с помощта на Общината.

Неминуемо възникват въпроси, като:- Каква е основната цел, какъв е приносът за младите, за града, за обществото?...

Характерът на фестивала е конкурсен, а целта е празникът да се превърне в благородна надпревара, като пожелание подрастващите да развиват конкурентно-способностите си в синхрон с развиващия се живот във всяка една област.

В подкрепа на това, че симбиозният характер на танцовото изкуство развива многостранно способностите ще кажа, че танцът е изкуство, възпитаващо двигателната култура, но създава и усет към изобразителното и музикалното изкуство, а и към художествената форма, като цяло...!

Трудно е по принцип, особенно в глобалната икономическа криза, да се поддържа интереса на родителите към танца. Казвам го защото, неразбирайки финансовите трудности, децата са готови да се хвърлят безрезервно в обятията на това изкуство, докато родителите ще си направят сметката! Аз съм щастлив обаче, че за повечето родители възпитанието на детето им е приоритет над всичко.

Ще си позволя да направя някои градивни (надявам се) бележки:- Атрактивни и смели са дизайнерските решения на костюмите! На моменти еклектичният им характер е в синхрон със сюжетната линия на танца, но за съжаление понякога и неадекватно втъкани в цялостната му състоятелност. Знак за внимание трябва да се постави върху грима на танцьорите. Членовете на журито и неговият председател са изключително добри професионалисти, които определят оценките си, взимайки под внимание всяка подробност и акцент от визията на всеки участник.

Изконна цел е възпитанието, напътстващо към правилната посока естетическата зримост на младото поколение.

Познавам град Хасково. Ненужно е да сравнявам миналото с настоящето в материално отношение, защото благополучието в този смисъл следва естествения си ход на световното развитие. Искам да изкажа новото си чувство и впечатление от това, че виждам одухотворени лицата на хората и това със сигурност се дължи на културната и образователна политика на управата в града. Дължи се и на малките гости на Хасково, събрали се от всички краища на страната ни за големия празник на танца.

Като крехки грациозни цветя се понесоха от пролетния бриз, облагородявайки всяко кътче, върху което стъпват избърсвайки сълзата, за да оставят място на усмивката, даващи израз на красотата.

Състезанието очевидно се превърнa в забавление, кулминацията на което бе еуфоричния изблик, пришит с френетичните възгласи и аплаузи на всеки участник и фен при обявяването на наградите.

Нейо Радев
балетен критик Материалът бе предоставен на Haskovo.NET от автора и е публикуван без изменения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини