GSM-ите в България с най-ниски тарифи, но с най-дебелите сметки в ЕС

Българинът плащал най-тънките сметки за GSM в Европа. Според огласената в медиите информация родните мобилни оператори таксуват минута разговор по 6 евроцента при средна цена от 14 евроцента за останалите страни от ЕС. Данните са от 14-ия доклад на Европейската комисия за единния телекомуникационен пазар.

Сухата статистика обаче се разминава с действителното положение на пазара. GSM-ът се оказва доста скъпо удоволствие за българина в сравнение с останалите потребители от Стария континент, ако се вземе пред вид жизненият стандарт. Едно е да плащаш 6 евроцента за минута при минимална работна заплата от 112 евро и съвсем различно, ако цифрите са съответно 20 евроцента при 1200 евро минимална заплата, както е в Белгия например.

Да не говорим,че в условията на реална пазарна конкуренция, мобилните оператори предлагат и бонуси на своите клиенти, за каквито в България можем само да мечтаем. Абонатите на BASE например получават по 3 часа безплатни разговори на ден в BASE-мрежата. Останалите потребители ползват 700 weekend-минути гратис и до 120 безплатни минути за разговори от BASE към BASE при всяко зареждане на ваучер със стойност 10 и повече евро. Аналогична е политиката и на другите два водещи мобилни оператора Proximus и MOBISTAR.

От няколко години в Белгия действат и множество по-малки фирми, които успешно се реализират в международния трафик. 15 и 22 евроцента е стойността на минутно обаждане от Брюксел до България съответно към фиксиран и мобилен номер, според тарифния план на LIKAMOBIL. Перманентно се предлагат промоциални цени като 50 процентно намаление за времето след 18.00 часа. Трябва да се признае, че качеството не винаги е на необходимата висота, но тарифите са изключително атрактивни, сравнени с цената от 1 евро за минута по същото направление при BASE.

Тези данни обясняват защо потреблението на телекомуникационни услуги в страната ни е слабо. Въпреки че говори най-малко, годишно българинът плаща за "Ало"-то равняващата се на една минимална заплата сума от 110 евро.За останалите европейци цифрата е 282 евро на година, което е едва четвърт от минималното им месечно възнаграждение.

За Haskovo.net от Брюксел
Жана Иванова
Снимка от автора


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини