Спасов ден събира стотици на параклиса над Смолян

    Днес е Спасовден – така народът нарича християнския празник Възнесение Господне, който се чества 40 дни след Великден и е винаги в последния Велики четвъртък. Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се сред тях като богочовек, а на 40-тия ден той се въздига в небесата. По традиция параклисът „Свети Спас” над Райково в местността Забатско събира десетки богомолци и гости, дошли да се помолят и да опитат вкусния курбан за благословената трапеза.

    За празника ще бъде отслужена Света литургия и водосвет, а за честването се очакват и гости от общинската и областната управи. Спасовден е празник и на шофьорите, които празнуват днес своя професионален празник. 

    Храмът Св. Спас събира не само смолянчани, но и много гости от околните населени места, но за него главно се грижат райковци. От малко дървен опараклисче някога, сега се издига красив и перфектно поддържан храм, изграден с дарения, както трапезария на открито и нови огнища за приготвяне на курбана.

    Историята разказва, че преди повече от 3 века върлувала чума, а населението идвало тук да се помоли за спасение, което според легендата било дадено благодарение на божествено място с малко дървено параклисче. След години известният райковец д-р Никола Герджиков, който живеел в Швейцария, намира спасение за болната си дъщеря Елена отново на това място и в знак на благодарност поръчал да се направи проект на православния храм, който и до днес събира ежегодно хиляди миряни.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини