За 20 дни-трети удар на телефонни измамници в Смолян, жена изхвърли 8 хиляди от терасата

Полицията обяви денонощен телефон за сигнали, за да предотврати телефонни измами  телефон 0301 35 323

Вчера възрастна жена стана поредната жертва на телефонна измама, която е трета поред за последните 20 дни, съобщават от полицията. Сигналът от жертвата е подеден вчера – 28 май от 72 годишната жена, която ихвърлила през терасата 8 хиляди лева.

Измамникът се обадил на домашния телефон на жената, която живее на ул. „Кольо Фичето“ около 13. 00 часа, поискал всичките пари под претекст, че ще подпомогне полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Жената е хвърлила от терасата сумата от 8 000лв. След това е разбрала, че е станала жертва на престъпление и е подала сигнал. По случая е образувано досъдебно производство.

За последните двадесет дни това е трети случай на измама, извършена по телефона в Смолян. И в трите случаи неизвестно лице е разговаряло по телефона с жертвата в продължение на няколко часа – първоначално, за да я убеди да даде парите, а след това – да печели време, за да се отдалечи. И в трите случая измамникът сочи, се сумите са необходими за съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници.

Обръщаме внимание на гражданите, че полицията няма практика по какъвто и да е предлог да взема пари от гражданите с цел разкриване на престъпления, в това число и телефонни измами, обявяват за пореден път от полицията.  Препоръчваме на всички, които имат близки възрастни хора, да проведат разговори с тях, относно опасността от телефонни измами и какви са схемите на извършителите – подпомагане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници; освобождаване на близък, задържан по повод допуснато ПТП; лечение на близък; печалба от томбола и др. Също така е добре да има уговорен начин за свързване по телефона и проверка, дали е истината казаното от измамника. Характерен признак за разпознаване на измамата е дългата продължителност на разговорите по телефона, като в някои случаи те стигат до няколко часа – 3 – 4 часа. Ако разговор с непознат продължи повече от 10 минути, това е ясен знак, че нещо не е наред и трябва да се свържем с някой, на когото да кажем какво се случва.

По разпореждане на директора на ОДМВР – Смолян ст. комисар Н. Димов се организират срещи и разговори с възрастни хора в пенсионерски клубове, приемните на полицейските инспектори, районите, където живеят и в малките населени места.

С цел да бъдат предотвратени случаи на телефонни измами, ОДМВР – Смолян обявява телефон 0301 35 323, на който по всяко време на денонощието може да се свържете с полицейски служители, за да подадете сигнал за престъпление или нередности и проверите всички обстоятелства във връзка със съмнително обаждане по телефона.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    АНОНИМНА
    0 0
    11:58, 1 юни 2018
    крайно време е да се наказват тези, които хвърлят пари, защото това е вид държавна измяна - размножават еди кого си......

Още новини

Последни новини