Божие или човешко чудо е спасената жена на 29 години след тежък инфаркт?

    Севдие Карлийска е 29-годишната жена, която беше спасена в Смолянската болница, след като сърцето ѝ беше поразено от тежък инфаркт. Чудото се случи само преди няколко дни в Смолянската болница, благодарение на висококвалифициран екип лекари, които решиха да действат на секундата, за да я спасят. Те направиха първата животоспасяваща интервенция в операционната зала на новия Център за инвазивна кардиология, въпреки че още не бил открит официално. Така, преди да бъде прерязана лентата на едно от най-важните болнични звена за спасяване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания, медиците върнаха живота на 29-годишната жена. Това се случва на 5-я рожден ден на дъщеричката на Севдие, която е родом от рудоземското село Оглед.

    Каква е цялата история, в която освен човешки и лекарски героизъм има и намеса свише, разказа пред камерата на еТВ и СмолянБГвести самата жена, която не крие щастието си, че живее втори живот и то след тежък масивен инфаркт. Лекарите наричат първия час след настъпването му „златен“, защото тогава болният може да бъде спасен и върнат към живот. Това  именно се прави в Центъра по инвазивна кардиология, който хората от Смолян и областта чакат от години.

    „Бях на работа, усетих, че ме стяга в гърдите, наплисках се с вода, обаче не мина болката и повиках колежка, която извика Бърза помощ. И така, дойдох тук и се оказа, че е инфаркт.“ По-късно лекарят, който извършва поставянето на стенд сподели, че в 25 годишната му практика на кардиолог във Военно-медицинска академия, това е най-младата жена с инфаркт. Проблемът при Севдие е наследствен, на 30 години от инфаркт умира баща ѝ, но на 29 г. дъщеря му получава втори шанс за живот, благодарение на лекарите и новия Център за „спасяване на сърца“. А тя е първият му пациент.

    „Аз просто исках болката да изчезне, защото беше много … страшно… а докторът каза, че този вариант е много добър и се съгласих. Вече съм добре, още малко да се възстановя и ще си ходя.“, разказа младата жена, която не може да сдържа вълнението си, докато говори за лекарите, които я спасиха.

    „Те са просто невероятни, целият екип, не знам как ще мога да им се отблагодаря, уникален екип. Те спасиха живота ми на рождения ден на дъщеря ми… много съм щастлива!“, разказва през сълзи щастливата Севдие, която не крие, че  ако трябвало да пътува до Пловдив за същата операция, можело и да не доживее манипулацията. А сега само след дни, първата пациентка на Инвацивната кардиохирургия в Смолян, ще се завърне при семейството си, за да празнуват заедно рождения ден на малката ѝ дъщеря.

    Щиляна Чакърова

    Очаквайте и срещата с лекаря д-р Николай Илиев, шеф на екипа и д-р Нина Шехова, началник на Отделението по кардиология-в новините по еТВ и сайта СмолянБГвести!

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ня
      Някой
      0 0
      19:51, 6 юли 2018
      Момичето се казва Севдие Карлийска а не Хаджийска

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини