Смолянски деца на Кръстова гора: Тук Бог те прегръща

Изображение 1 от 5

    На Кръстова гора е вълшебно, все едно Бог те прегръща…Така възкликнаха деца-поклонници от храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Устово“ в Смолян.

    Пътуването им до Кръстова гора бе награда от църквата за успешно завършване на учебната духовна година и за отлични резултати, постигнати в национални конкурси. Участниците в Неделното училище и в Детския хор, наред със знанията по Православие, успяха  да се потрудят и като доброволци,  като автори на есета и като хористи с отлично и много добро представяне извън Смолян – в Пловдив и в София. Децата получиха и подарък  кръстчета-копия на Чудотворния Кръст на Кръстова гора от игумена на манастира и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. архимандрит Висарион, който отслужи за тях и за деца от Куклен молебен за здраве и благоеднствие за семействата им.

    Смолянските деца имат връзка с връстниците им от Куклен заради манастира „Св. св. Козма и Дамян“.

    С групата от Куклен  пристигнаха майка Анастасия и послушница Боряна от Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, който от няколко години се оформя като отлично място за детски духовни лагери, събирайки деца от цялата страна, з ада им пощаже смисъла на манастирския живот, който от хилядолетия съхранява вярата.

    След молебена в големия нов храм „Покров на Пресвета Богородица“ малките поклонници посетиха  старата църквица „Света Троица“ и всичките 12 параклиса  нагоре към Чудотворния Кръст, посветени на 12-те апостоли - първите ученици на Христа, и параклиса на Три Светители, св. Йоан Рилски Чудотворец  и св. Висарион Смоленски. Бяха на язмото „Гълъбичката“, намериха си камъчета с кръстчета, а преживяванията бяха впечатляващи дори за тези, които не идват за първи път на Кръстова гора. „Попаднахме в една красива вълшебна приказка, която няма да се забрави“, обобщи учителката на кукленските деца Теодора Оджакова.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини