103 години след построяването си, родопска църква ще има камбанария

    103 години след полагането на основите и 63 години след освещаването, църквата „Св. Пророк Илия” в смолянското село Гудевица ще има камбанария. В чест на мечтаната от десетилетия църковна придобивка, местните хора организират голям празник и курбан на 20 юли тази година.

    Строителството на камбанарията бе реализирано благодарение на ентусиазма, вярата, труда и средствата на много от местните жители, дарители и благодетели. Църковното настоятелство към храма кани всички желаещи да присъстват на тържественото откриване и освещаване на камбанарията, което ще се проведе на 20 юли 2018 г.- с тържествена литургията от 10:00 часа, водосвет и благословена трапеза за всички гости.

    В организацията и дейностите участваха и младежи от различни градове на страната, организирани от сдружение “Бъдеще сега 2006“. Неправителствената организация вече е добре позната не само в селата в района на река Арда. Те се включиха със строителните материали, доброволен труд. В дарителската кампания за начинанието дял имат смолянски фирми и частни лица.

    Местната църква е с особена история и слава на чудодейно място

    Християните от селото отдавна искали на празници да ги събира камбанен звън, но едва сега камбаната ще получи достойно място в храма с вълшебна история. Преданията разказват, че църквата и камбаната имат сила, а в годините назад гласът й предотвратявал бурии, градушки и силни ветрове. 

    Църквата в Гудевица се казва „Свети Илия“, а близо до нея се намира и Аязмото с чудотворната вода, на мястото някога е имало параклис. Построен бил от много беден човек, а легендата разказва, че насън получил заръка да я построи, но от беднотия не я изпълнил.Една сутрин обаче се събудил целия схванат и разбрал, че това е наказанието за неизпълнената небесна повеля. Първата малка постройка била подобие на храм, приличала повече на колиба, после станала параклис и едва през 1882г е издигната днешната църква. В този вид тя е от 1924г, но странната й история продължила, защото отказали да я осветят, за да не конкурира голямата църква в централното село Арда. Така малката църква в Гудевица 20 години фуционирала без да е осветена и едва през 1955г е извършено освещаване.

    Старите хора помнят, че да се молят на Свети Илия да ги пази от градушки, тук са идвали и християни, и мюсюлмани. А камбаната огласявала общата молитва. Скоро това ще се случи от върха на камбанария, строена с общ труд, мерак и воля.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини