Бременните, които повръщат сутрин, раждат по-интелигентни деца

Бъдещите майки, които имат сутрешно гадене и повръщат в началото на бременността, раждат по-интелигентни деца, показа изследване на лекари от Детската болница в Торонто, цитирано от в. "Дейли мейл".

Някои учени смятат, че гаденето и повръщането у бременните се причиняват от приток на хормони, които се отделят, за да пазят плацентата и фетуса.

Според предишни изследвания гаденето е признак на нормална бременност и е свързано с по-малък риск от сърдечно заболяване у бебето и с по-малка опасност от спонтанен аборт.

Канадските учени, ръководени от д-р Гидеон Корън, за пръв път проследили дългосрочните ефекти на сутрешното гадене върху мозъците на бебетата и разговаряли със 121 жени, които са се обаждали на "горещ телефон" за наскоро забременели жени между 1998 г. и 2003 г.

Специалистите изследвали коефициента на интелигентност и поведението на децата им, когато били на 3 и на 7 години.

Децата, чиито майки като бременни са страдали от сутрешно гадене, обикновено имали по-висок коефициент на интелигентност, говорели по-плавно и били по-силни по математика от тези, чиито майки не са имали симптоми, пишат учените в Journal of Pediatrics.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини