Дайте ми минутка (и половина): броене до 90 и други методи да потушим гнева

Когато Майк Фишер, директор на Британската асоциация за управление на гнева, се запознал с инициативата Take:90, чиято цел е да насърчи хората да броят до 90, когато са стресирани, за да предотвратят изливането на гнева, той откровено побеснял: “Работя с изключително ядосани хора. Ако и вие сте толкова гневни, колкото тях, броенето до 90 няма да ви помогне”.

Експертите зад инициативата Take:90 твърдят, че за да “изчезне чувството на гняв от мозъка” са нужни точно 90 секунди. Това обаче би могло да навлече още повече наприятности на хора с проблеми с гнева, казва професор Уинди Драйдън от Университета в Лондон. “При някой хора методът ще проработи, но други ще са още по-ядосани в края на 90-те секунди”, казва той.

И така какво бихте могли да направите с гнева си, ако само идеята да броите до 90 ви вбесява? Включване в програма за управление на гнева, би могло да помогне, както и следните три подхода:

Запитайте се защо сте ядосани

Когато почувствате, че във вас напира гняв, се запитайте: “Защо съм гневен?” Според Драйдън, ако не поемаме отговорност за гнева си, ако мислим, че за него са виновни само другите хора “това е като да катерим възвишение с тежък камък привързан към крака ни”.

Потърсете помощ

Изградете мрежа за взаимопомощ от поне 8 души, на които можете да се обадите, когато усетите, че във вас напира гняв. Подкрепата е жизненоважна за управлението на гнева – събеседникът, готов да ви изслуша, ще потуши стреса. Но не бихте искали хората да заговорничат срещу вас. По-скоро искате да ви кажат: почакай, какво е твоето участие в драмата? Тук не става въпрос гнева и яроста да бъдат оправдани. Трябва ви човек, който ще анализира вашето поведение и ще признае, че може би отсрещната страна има право.

Научете се да разпознавате физическите знаци

За да избегнете скандала и да проведете нормален разговор, трябва да разпознавате физиологическите характеристики на гнева. Някои хора се разгорещяват, други ги побиват студени тръпки, на трети дланите им се изпотяват. Просто си кажете: “това наистина ми полази по нервите”, а на човекът, който ви е разгневил, отвърнете: “трябва да помисля преди да отговоря, дай ми минутка”. Отделете си пространство, в което да помислите на спокойствие и оставете нещата да се уталожат, преди да реагирате.

Източник:  theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини