Екипажът на совалката "Атлантис" улови космическия телескоп "Хъбъл"

Екипажът на совалката "Атлантис" улови космическия телескоп "Хъбъл", предаде Асошиейтед прес. За последен път орбитиращият телескоп е "хващан" през 2002 г., припомня агенцията. 11-тонният "Хъбъл" бе уловен с роботизираната ръка на "Атлантис" от астронавта Мегън Макартър. Следващите пет дни 19-годишният телескоп ще остане прикрепен към товарния отсек на совалката за ремонт и обновяване.
"Хъбъл" ще бъде поставен върху въртяща се платформа, която ще служи като "работно място" на астронавтите при петте им излизания в космоса. След като всички задачи бъдат изпълнени, телескопът отново ще бъде изведен в орбита.
"Атлантис" се намира на 350 мили /560 километра над Земята/, където има големи количества космически отпадъци, подлагащи мисията на особен риск. Поради тази причина втора совалка на НАСА - "Индевър" - е приведена в готовност да се притече на помощ, ако "Атлантис" бъде сериозно повредена.
По време на общо 11-дневния си полет астронавтите на совалката "Атлантис" ще извършат пет излизания в открития космос. Членовете на екипажа трябва да заменят няколко батерии, жироскопи, които регулират положението на телескопа на орбита, а също видеокамери, да ремонтират редица прибори на уникалната космическа обсерватория, които са излезли от строя.
Стойността на сегашната мисия на совалката се оценява на 884 млн. долара. Общо за 19-годишното съществуване на "Хъбъл" за създаването и експлоатацията му са изразходвани над 10 млрд. долара. Ако мисията на "Атлантис" е успешна, животът на "Хъбъл" ще бъде удължен поне с пет години. Според експерти обаче телескопът ще може да работи дори още 10 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини