Изолатор ще приюти животинките от Марс

Учени се опасяват, че пришълци ще нарушат екосистемата ни

Карантинен блок ще приюти живите организми, доведени на Земята от Марс. Това става ясно от наскоро публикуван доклад в списание New Scientist на Националния научно-изследователски съвет на САЩ.
Експертите препоръчват на НАСА да построи специално хранилище за проби от атмосферата, скалите и почвата на Червената планета.
Учените очакват след две десетилетия да могат да се сдобият с ценния материал от Марс и да го изследват за живи организми. Днешните спускаеми сонди и марсоходи не са способни да проведат всички необходими тестове за откриване на животинки или следи от тяхната дейност.
Хипотетичните марсианци могат да представляват опасност за жителите на Земята, но в момента учените нямат ресурс да направят реална оценка.
Предполага се, че самовъзпроизвеждащите се молекули, подобни на ДНК, или организмите, които ги съдържат, могат да инфектират земните същества. Марсианските организми ще конкурират земния живот и могат да нарушат равновесието на екосистемата.
Построяването на изолатор за живи организми от Марс ще отнеме от 7 до 10 години. На учените е необходимо много време, за да изготвят необходимите защитни системи за предпазване на Земята от неизвестни пришълци.
Критиците на проекта се съмняват дали доставката на проби от Марс е единствената възможност да се докаже има ли живот на Червената планета. Изборът на място за построяване на изолатора също би отнело много време.
Неотдавна учени предупредиха, че нормите за стерилизация на апаратите, изпращани в Космоса, не са достатъчни. Вероятността за заразяване на планети и други небесни тела със земни микроорганизми е много голяма, твърдят експертите.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини