2 °C

#очарователно: учени откриха най-старата рисунка в човешката история

На няколко километра източно от днешния Кейптаун в Южна Африка се намира една от най-старите арт галерии. Пещерата е известна със своите древни надписи, но едно произведение на изкуството, открито през 2011 изпъква сред останалите.

То съдържа няколко пресечени червени линии, наподобяващи широко разпространения символ “хаштаг”, известен още и като диез. Каквото и да се е опитвал да изрази авторът му преди 73 000 години, това е най-старият пример за човешка рисунка. С пастел.

Антрополози работят в пещерата Бломбос от началото на 90-те, като досега разкриха кости, раковини и малки камъчета с успоредни или зигзагообразни линии.

Седиментите в пещарата представляват 100 000 години от историята, което означава, че авторите на линиите са живели във време, в което съвременната човешка култура – включваща изкуства и сложни ритуали, е започвала да се появява.

Съществуват и по-стари обекти с човешки драскулки – от преди 300 000 години.

Но за разлика от многобройните гравирани елементи в пещерата Бломбос, липсват достатъчно детайли, които да ни разкрият намеренията на древните творци. Затова въпросът какво всъщност представляват – истинско произведение на изкуството или просто случайни драскулки, остава открит.

Линиите от пещерата Бломбос се смятат за най-стария пример за символични знаци, издраскани върху скалата с цел и определено значение. Не че за момента знаем какво е значението им.

Всички изглеждат направени по един и същ начин, чрез издълбаване на линии с определен материал върху по-твърд обект.

Скалата, състояща се от изветрял кимберлит, циментиран със силициево вещество била обработена, така че да се получи равна и гладка повърхност. Тя представлявала платното, върху което били изобразени пресечените линии, които днешните хора оприличават на #.

Решетката, обаче, не е гравирана. Изглежда като, че ли някой е нарисувал линиите с червена боя, което я превръща в най-стария пример за символ, изобразен върху преносим носител.

За да определят как точно са били направени линиите, международен екип от антрополози провел експеримент.

Анализите установили, че предполагаемата рисунка е била част от по-голяма и сложна шарка, която вероятно се е простирала отвъд откритото парче скала.

Сравнявайки собственото си творение с оригинала, екипът открил, че следите вероятно не са боядисани, а са направени от пастели от охра – смес от железен оксид и различно количество глина и пясък, чието острие било с ширина от 1 до 3 мм.

Съществуваха доказателства , че неандерталците може да са използвали охра за рисунки в пещерите преди близо 64 000 години, но досега най-ранните примери за това датираха от преди 40 000 години.

Този най-стар пример обаче не означава, че се касае за първия опит на човечеството в рисуването.

Имаме основания да смятаме, че охрата в пещерата Бломбос е била обработвана с ритуални или артистични цели поне 30 000 години преди изрисуването на камъка.

Що се отнася до значението на символа, можем само да гадаем.

Дали хаштагът навремето е обозначавал собственост, имал е някакво ритуално значение или просто е носел естетическа наслада, няма как да знаем.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
22 фев 2020
Последни новини