Потвърдиха съществуването на загадъчните спътници на Земята

    Учени от Будапещкия университет са потвърдили съществуването на Облаци на Кордилевски - две скупчвания на космически прах, които се намират в точките на Лагранж на системата Земя-Луна.  Досега астрономите не признаваха съществуването на тези загадъчни обекти. Новото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

    Точките на Лагранж или точки L се наричат позиции в система от два масивни обекта, единият от които обикаля другия, в които други тела остават неподвижни спрямо двете тела от системата. Точките L4 и L5 се намират в орбитата на единия от обектите от двете страни и на равни разстояния от него.

    През 1961 год. полският астроном Казимеж Кордилевски открива, че точката L5 в системата Земя-Луна има две ярки петна, за които той предполага, че са струпвания прах. Но досега нямаше сериозно потвърждение за съществуването им, заради тяхната слаба светлина. Много астрономи предполагат, че слънчевият вятър и гравитацията на нашето светило и другите планети са унищожили облака.

    В новото изследване астрономите изследвали поляризацията на лъчението, идващо от точкитте на Лагранж и техните околности. Те установили, че поляризацията е подобна на тази, която възниква при разсейването на пряка слънчева светлина от частици прах. При това са изключени влияния от атмосферни явления, като перести облаци и кондензационни следи от самолети, или дефекти в оптиката на телескопа. Резултатите от наблюденията съответстват на предсказаното с компютърни модели.

    Анимацията във видеото показва системата Земя-Луна и точките на Лагранж - за тези, които биха искали да си представят по-добре нещата.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини