Гъбен мицел - строителният материал на бъдещето

Изображение 1 от 2

    За повечето хора, гъбите са просто храна – нещо, което добавяме към пастата и ризотото. Но за микологът Филип Рос те са нещо съвършено различно – строителен материал, който в бъдеще ще се използва за производството на мебели, кухненски съдове и дори цели сгради. Как този органичен материал, който буквално се намира под краката ни ще направи това? Чрез мицела!

    Какво е мицел?

    Мицелът е вегетативната част на гъбите, която расте под земята, и формира нещо като мрежа от хифи. Мицелът придържа голяма част от почвите на планетата и вече се използва за производството на мощни антибиотици. Като хора, ние всъщност споделяме над половината си ДНК с гъбичките, което ги превръща в много по-близки наши роднини, отколкото си мислим.

    Макар и не особено вкусен, изсушеният мицел образува изключително здрав материал, който е не само водоустойчив, но издържа и на огън и мухъл. Рос открил, че той може да се отгледа и трансформира в 100% органични и биоразградими градивни блокове с различна форма, по-здрави от бетона.

    Всичко, от което се нуждаете е малко органична материя, дървесни стърготини и гъби. Докато гъбичките поглъщат хранителните вещества от дървесните стърготини, мицелът им нараства и образува солидни блокове от клетки, на които посредством калъпи може да бъде придадена различна форма. Ако поставите две живи гъбични тухли една до друга, те ще се слеят в рамките на няколко часа и ще образуват неразрушима връзка – процес, който може да бъде спрян чрез изсушаване на материала. В резултат мицелът спира да расте, а вие получавате твърд материал.

    След изсушаване мицеловият материал може да се шлифова и боядиса, така че да наподобява други строителни материали с комрсиална цел. Той е не само здрав, надежден и непробиваем от куршуми, но може да издържа на екстремни температури, а когато експлоатационният му живот приключи, лесно може да се компостира.

    Кой е авторът на идеята?

    Филип Рос експремиментрила с гъбички и мицел в своите арт инсталации от 20 години. Гъбената му чайна в Дюселдорф Mycotectural Alpha е първият истински пример за така наречената “мицература” (от мицел и архитектура). Тя е изработена от тухли от гъби Рейши, от които авторът по-късно сварил чай за посетителите. Компаниите започнали да се свързват с него в търсене на природосъобразни, устойчиви строителни материали и Рос осъзнал, че тухлите от мицел имат и друга употреба, освен инсталациите.

    Той кандидатствал за патент и основал своя собствена компания MycoWorks. Сега екипът от инженери, дизайнери и учени експериментира, трансформирайки селскостопанските отпадъци в издържливи, надеждни биоматериали – всичко това с помощта на гъбите.

    Какви са предизвикателствата?

    Макар мицелът да има удивителни свойства като строителен материал, фактът че е жив, развиващ се организъм означава, че опитите ни да го “опитомим” невинаги са успешни. Студенти от Университета във Филаделфия експериментирали с различни условия на отглеждане, за да открият най-еластичния материал и открили, че повече влага и по-малко въздух допринасят за по-голямата му плътност. Друго предизвикателство е да се гарантира, че мицелът е достатъчно сух, защото ако не е, от новите градвни блокове ще започнат да растат гъби!

    Макар Рос да използва материала основно в артистичните си творби, потенциалът му в строителството е вълнуващ. Редица компании тестват свойствата му като заместител на стиропора, както и приложението му в автомобилната индустрия и производството на сърфове.

    Източник: buildabroad.org

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ее
      ее
      0 0
      09:17, 2 ное 2018
      Меките евро китки се вълнуват от нищото и от предизвикателства
    Последни новини