Дете гений композира концерт за пиано на 12 години (видео)

Наричат я съвременния Моцарт. Алма Елизабет Дойчер композира първата си соната за пиано на 6-годишна възраст. В момента британката - композитор, пианист, цигулар и дете гений е на 13. 

На седем години тя завършва операта си "Sweeper of Dreams", на девет пише концерт за цигулка и оркестър, На 10-годишна възраст завършва първата си балетна сюита - "Пепеляшка", която има своята европейска премиера във Виена през 2016 г. под патронажа на диригента Зубин Мехта, а година по-късно е американската ѝ премиера в Сан Хосе, Калифорния. В момента "Пепеляшка" се репетира в Берлин.

Сега на официалния сайт на детето чудо се появи премиерата на първия ѝ концерт за пиано. Тя свири с Виенски камерен оркестър с диригент: Джожи Хатори. Самата Алма прави някои бележки за програмата на концерта. В тях тя разказва, че в първа част представя конфликта между тъмнината и светлината. Интродукцията на оркестъра води към тъмнината. С влизането на пианото се връща светлината с много по-щастлива версия на оркестровата тема. Тъмнината се опитва да се върне в някои моменти, особено в самия край, но светлината най-накрая надделява.

Алма завършила втора част Adagio, през февруари  2017 г.. Основната тема пише, когато е много тъжна - тя импровизирала в къщата на баба си няколко дни след смъртта й. Тогава за пръв път чула мелодията в главата си и не искала да а променя, макар да не е много удобна за оркестъра.

Третата част е писана две години по-рано - когато посреднощ чула темата в главата си, била на осем години. В тази част има доста спорове между солиста и оркестъра. Но в крайна сметка солистът и оркестърът се помиряват и продължават да свирят щастливо заедно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини