Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин. Те обвиняват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им. Решението идва месец след аварията в отделението по хемодиализа, при която един мъж почина. Според пациентите мерки за адекватно лечение още не са взети.

Пациентите на хемодиализа от Видин и района са над 40. Сред тях е Емилиян Петров, който е на терапия от 15 години. Смята, че през последните години нередностите в отделението се задълбочават.

„Имаше много сериозен недостиг на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и така нататък, които купувахме ние”, заяви той.

Преди пет месеца Емилиян започва да отпада, появяват се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.

„Това са отровите, за които ние ходим на диализа, фактически диализата е тази, която трябва да ни изчисти, но чистенето не е добро”, допълни пациентът.  

Подобни оплаквания имат и други пациенти, но всички те продължават терапиите си в местното отделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира. 

„И тогава разбрахме, че тази инсталация, която е едно от трите най-важни неща за качествена диализа, работи неправилно”, посочи Емилиян Петров. 

Два дни след повредата един от болните умира. „Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток вследствие на пропуснатата хемодиализа, в следствие на което бъбреците са спрели да работят”, обясни дъщерята на починалия Рени Неофитова. 

Близките на починалия твърдят, че след аварията транспортът до други лечебни заведения не е бил своевременно организиран. „Баща ми преди това си е организирал транспорт с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови колеги до Монтана, но са му се обадили еднократно, не многократно, както те твърдят”, допълни дъщерята.

Назначеният по случая медицински одит установява грешки в действията на дежурен лекар от спешното отделение, който не е извършил изследвания.

„Този човек, Бог да го прости, не е починал от това, че не му е взето изследване, а от това, че не си е направил диализа”, коментира директорът на МБАЛ – Видин д-р Цветан Василев. 

След събитията Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 180 хиляди лева за отделението. „Това, което е направено до момента, е обществената поръчка за доставка на седем апарата и на диализни кресла. Към края на месеца трябва да изтече срокът за събиране на оферти и след това да дойде доставката, за което пак ще трябва време, разбира се”, допълни директорът на здравното заведение.

За нередности в отделението обаче пациенти сигнализират ресорните институции поне от година.

„Три от апаратите са минали необходимите часове по стандарт. Вместо да се извадят от употреба, те продължават да работят и до ден днешен”, каза Валери Нинков, пациент на диализа. 

За правата на болните се застъпи и пациентска организация.  

„Колкото повече тези пациенти се увреждат от хемодиализата, толкова се намалява шансът да бъдат трансплантирани. Ние искаме българският пациент да има право на избор. Правото на избор в град Видин е нарушено абсолютно осъзнато”, изтъкна Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.  

Десетина от болните и сега продължават лечението си в Монтана – въпреки наличието на частен диализен център във Видин, който продължава да чака разрешение за работа.

„С една-единствена цел – парите, които се дават за диализна процедура, да продължават да се пренасочват от шефа на болницата към други звена на болницата. Това е абсолютна кражба от здравето на тези хора”, подчерта Иван Димитров.

Директорът на болницата отрече подобна схема. „Бюджетът на болницата е един, цялата дейност на болницата се заплаща и диализата се заплаща заедно с всички други дейности, така че не би могло да се твърди, че се пренасочват”, подчерта д-р Цветан Василев.

Според директора на болницата големите проблеми са други – например кадровите. 

Той поясни, че се касае за завеждащия на отделението, който според пациенти е алкохолно зависим.

Запитан дали въпросният колега идва пиян на работа, д-р Цветан Василев отговори, че е чувал за подобно нещо. А на уточняващ въпрос дали го е констатирал, той заяви: „Вие как си ме представяте да ходя с дрегер да го проверявам?”.

И тъй като решение на проблемите на този етап няма, болните търсят правата си по друг начин.

„Решихме да заведем съдебен иск за трайно увреждане на нашето здраве и за невъзможност за трансплантиране”, каза пациентът Валери Нинков.  

Иск срещу болницата ще подадат и близките на починалия пациент.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини