Младежи от Смолян обявиха кампания за възстановяване на параклис на над 500 години

    Група младежи от Смолян, събират средства, за да възстановят параклиса „Свети вмчк Георги Победоносец“ разположен високо в планината над смолянското село Дунево. Идеята възниква преди малко повече от две години и вече има своите първи стъпки и реални действия.

    Православният храм край селото е построен през лятото на 1428 г., разрушен е от турците през 1720 г. и след почти 250 години отново възстановен по време на социализма, но разрушен същата година.

    За да осигурят средства за материали и строителни дейности, младежите обявиха благотворителна кампания. Освен че събират пари, те са подели и инициатива да продават

    ръчно изработени ключодържатели с лика на Светията, които са свързани тематично с инициативата. Цената на всеки от артикулите във виртуалния базар е 6 лв за брой, а със средствата от продажбите ще бъдат изцяло вложени за благото дело.

    Който от вас подкрепя инициативата и иска да се включи в акцията, може да се свърже с организаторите на страницата в социалната мрежа:ОТ Народа ЗА Народа.

    Кутия за дарения и ключодържатели до бутката на паркинга пред Рилон център в Пловдив. Приятели и съмишленици на каузата в града под тепетата официално откриха кампания за подпомагане на инициатива.

    „Отправяме към всички Ви един апел, за една благородна кауза, която с общи усилия и труд можем да възвърнем автентичният вид на параклиса.

    Молим всеки от вас, който има възможност да се включи в нашата инициатива. Нека не оставяме българските ни светини да бъдат забравени и унищожени!“, призовават младите ентусиасти от Смолян, които направиха и паметна плоча на мястото на параклиса.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини