В родопско село с 10 души разкриват тайната на обредни хлябове

Изображение 1 от 2

    Ако човек е голям, колкото са големи мечтите му, то едно село е голямо, колкото са големи събитията в него.

    Мотото е в съзвучие с малкото родопско село Киселчово, в което на 1 200 м. надморска височина има 32 къщи и 10 жители. Тази година то е част от програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019.

    „Артел 13“, в партньорство с НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян, започва серия от ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“. Те са част от Програмата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ и са финансирани от проект Пловдив 2019 – #Читалища / Plovdiv 2019 – Chitalishta. Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб – как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

    В рамките на няколко месеца ще се проведат следните ателиета:

    Сватбен обреден хляб – 8-9 февруари

    Обреден хляб за Тодоровден – 22-23 февруари

    Великденски обреден хляб – 15-16 март

    Обреден хляб за Гергьовден – 6-7 април

    Обреден хляб за новородено, погребения и помени – 18-19 май

    Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

    Проектът покрива пълните разходи за обучение, настаняване и храна на първите 10 записали се участници във всяко от ателиетата. Останалите заплащат такса, която покрива вечеря, закуска, обяд и нощувка. Проектът не покрива разходите за транспорт. При желание за втора нощувка, тя трябва да се заяви предварително и се заплаща допълнително.

    За записване за участие предоставяме контакти на организаторите – e-mail: kiselchovo@abv.bg или на тел. 03036 5246 

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини