Легендата за мартеницата, пратеница на любовта от древността

Честита Баба Марта! Знаете ли, че усуканите червено-белите конци са свързани с легенди и предания, а една от легендите гласи, че първата мартеница е била направена от жената на Аспарух. Няма българин, който да не знае какъв ден е 1 март и какво се прави по традиция. Мартеницата е малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­– бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника Баба Марта. 

Един от най-обичаните ни празници обаче е с корени назад в столетията и има езически характер, а с мартеници се закичват хора, дърветата и животни. Червеното е символ на жизненост, а бялото е чистота. Носят се до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март – Благовещение, аможе да се свали и при първото виждане на щъркел, кукувица или цъфнало дърво.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, преди повече от 13 века. Тя дълго го чакала да се завърне поход, накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов. Птичката дълго пътувала, а конецът се заплел от дърветата, на които кацала и наранил крака ѝ, от което се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. Птицата обаче намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.

Въпреки че, окичването с мартеници се смята за уникална българска традиция, тя присъства и в Румъния, макар че в леко променен вид. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете - отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят около 90 000 етнически българи. 

Мартеницата, има още много имена в различните области, известна е също като мартинка, марта, мартичка, гадалушка, кичилка. Обичаят е характерен за Балканския полуостров и Молдова. Номинирана от България, Македония, Молдова и Румъния и вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството .

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини