За Първа пролет – Девин с първия по рода си фестивал на родопската кухня

За пръв път в Девин ще се проведе фестивал на родопската кухня „Родопска угодия“. В дните 22 и 23 март тази година там ще се съберат любители на вкусната храна, а целта е да се популяризира местната кухня.

Главните готвачи на ресторанти в града на минералната вода ще приготвят местни специалитети, с които ще почерпят гостите и жителите с родопски деликатеси – пататник, клин, марудници, трахана, качамак, смилянски фасул и други вкусотии, с които фестивалът ще заслужи името си.

Местните производители ще изложат млечни продукти, а за десерт ще могат да се дегустират сладка от горски плодове и мед, както пресен чай от популярната като мурсалски чай билка.

Вече са подадени заявки за участие от представители от различни области на страната, като освен кулинарни традиции, те ще покажат и фолклорни песни, и танци от своя край. Част от атрактивното състезание по кулинарни умения ще бъдат и отборите от специализирани в кулинарното изкуство училища, които ще мерят сили в приготвяне на традиционен родопски специалитет.

Фестивалът се организира от Продуцентска къща „ЕНИ филм“ със съдействието на Община Девин и местни хотели и ресторанти, а идеята е да се превърне в ежегодна традиция за посрещане на пролетта.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини