Хотелът, в който роботите носят храна и чисти кърпи (видео)

ихо плъзгайки се, черни дисковидни роботи, високи около метър, разнасят храна и чисти кърпи във футуристичния хотел на китайския конгломерат "Алибаба" (Alibaba).

Роботите са част от високотехнологичните устройства в хотел "ФлайЗу" (FlyZoo), които според "Алибаба" силно ще намалят разходите за човешки труд и ще освободят гостите от необходимостта да общуват с други хора, информира "Ройтерс".

Хотелът с 290 стаи, който бе официално открит преди месец, е инкубатор за технологии, които конгломератът иска да продава на хотелиерския сектор, и възможност да покаже постиженията си в областта на изкуствения интелект. Той е и експеримент, който тества доколко потребителите се чувстват комфортно с роботизираната търговия в Китай.

Става дума за ефективността на услугата, тъй като роботите не са смущавани от човешки настроения. Понякога ние казваме, че не сме в настроение, но роботът винаги ще е в настроение, отбелязва Анди Вън, главен изпълнителен директор на "Алибаба Фючър хотел мениджмънт" (Alibaba Future Hotel Management) - подразделението, ръководещо хотелския проект.

Лицата на гости и персонал се сканират в асансьорите

В хотела бели панелни стени с меко осветление напомнят леко на интериора на космическите кораби, показвани от Холивуд. Гостите се регистрират на платформи, където се сканират лицата, паспортите и другите им документи за самоличност. Посетителите с китайски документи дори могат да се регистрират предварително, като сканират лицата си със собствените си смартфони.

Асансьорите отново използват лицево разпознаване, за да потвърдят до кой етаж гостът има достъп, от лицев скенер се отварят и вратите на стаите. В стаите технология на "Алибаба" за гласови команди се използва за регулиране на температурата, затваряне на завесите, контрол на осветлението и поръчки за румсървис.

В ресторанта на хотела по-високи роботи с капсуловидна форма разнасят храна, която клиентите са поръчали през специално мобилно приложение, а на отделен бар голяма роботизирана ръка може да смесва над 20 различни вида коктейли. Напитките се таксуват автоматично по сметката на стаите отново чрез лицево разпознаване.

За да регистрират заминаването си, гостите отново използват мобилното приложение, чрез което стаята се заключва и сметката автоматично се плаща от електронния им портфейл на "Алибаба". След това данните от лицевото сканиране незабавно се изтриват от системата, казва Вън. Експерименталният хотел в град Ханджоу, на 170 км югозападно от Шанхай, е разположен на пешеходно разстояние от централата на "Алибаба". Цените започват от 1390 юана (205 долара) на вечер.

В хотела все пак работят хора, макар компанията да не уточнява колко. Сред тях са готвачи и чистачи, както и служители на рецепцията, които да помагат с традиционна регистрация за тези от пристигащите, които не искат лицата им да бъдат сканирани или предпочитат да използват електронна карта за ключ.

"Алибаба" планира да построи още няколко хотела, които обаче първоначално ще се използват от служители на компанията в командировка до централните офиси в Пекин и Шанхай. Вън признава, че "ФлайЗу" все още трябва да поработи по доста проблеми. Някои услуги например са достъпни само за гости с китайска лична карта. По думите му обаче първоначалните реакции на гостите са окуражаващи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини