Експериментите на Тесла предизвикват "Тунгуския феномен"? Да, ама не

    Загадъчният изобретател Никола Тесла е в центъра на много легенди и конспиративни теории. Последната възниква неотдавна и отново ни бе припомнена преди месец от статия на доцент от ТУ в популярен новинарски сайт. 

    Според нея Тесла е изпратил от кулата си на Лонг Айлънд на хиляди километри енергиен „пръстеновиден електрически импулс”. Тук версиите се разделят - според едни целта е била предварително определена по „географски карти на рядко населени области на Централен и Източен Сибир” (тоест, търсил е безопасно място за експеримента), а според други е искал да освети пътя на експедицията на Пири, но объркал координатите, създавайки феномена Тунгуска.

    Пътят на енергийното торпедо според конспираторите. Никой не е забелязал, че през април полярната нощ вече е приключила и Пири не е имал нужда от осветление. Tesla Wireless и Tunguska Explosion, Oliver Nichelson,1995

    Тунгуският взрив

    През 1908 г. сибирската тайга бе пометена от космическо тяло.

    Когато руският минералог Леонид Кулик първи достига мястото, остава зашеметен от гледката. Над 80 милиона дървета са унищожени на огромна площ, по-голяма от 2000 квадратни километра, от някаква неизвестна сила. Всички те са разположени по един и същи начин, разкриващ епицентъра в близост до река Тунгуска, но Кулик не открива нито кратер, нито нещо друго, което да разкрива онова, което е причинило експлозията.

    Малцината очевидци разказват за светлини в небето, огнените топки и огромния взрив. Ядреното оръжие е едно от малкото неща, които биха могли да причинят такова унищожение, но атомната бомба още не е била измислена.

    Тунгуското събитие остана загадка.

    Учените приемат за най-достоверна версията, че в земята се е сблъскало ледено ядро на комета с огромни размери, което обяснява мащабите на пораженията и отсъствието на фрагменти или кратер. 

    Но това не беше краят на дебата. Странни алтернативни теории скоро започват да никнат като гъби и разбира се, не минаваме без намесата на извънземните.

    Документи и медии

    Идеята, че Тесла е предизвикал Тунгуската катастрофа, се появява през 1996 г. и автор е ясновидецът Манфред Димде.

    От тогава се появяват ту случайно намерени „изчезнали ръкописи”, ту „работни тетрадки” със заръка да се отворят след 100 години, в които Тесла говори за намерението си да направи такъв експеримент. Снимки на документи не се представят, факсимилета не са публикувани, така че трябва да вярваме само на думите на авторите. 

    В официалните биографии на Никола Тесла такива ръкописи не са споменати.

    Единствена му изява в пресата през съдбовната 1908 г, която намеква за идеята за унищожение от електрически вълни е от 21 април във вестник "Ню Йорк Таймс":

    "Когато говорех за бъдеща война, имах предвид, че трябва да се провежда чрез директно прилагане на електрически вълни без използването на въздушни двигатели или други оръжия за унищожаване". И добавя: "Това не е мечта. Дори сега биха могли да бъдат построени безжични електроцентрали, чрез които всеки регион на земното кълбо може да стане необитаем, без да подлага населението на други части на сериозна опасност или неудобство"- Tesla, Nikola, New York Times, "Mr. Tesla's Vision," April 21, 1908, pg. 5.

    Тесла винаги е търсел публика, говори често, за да популяризира дейността си, но защо не се е възползвал от такава реклама като Тунгуската експлозия? 

    Той също така е известен с това, че прави твърде пресилени и преувеличени твърдения, които не може да подкрепи. Например, че може да изстреля енергиен лъч до Луната.

    Но можел ли е Тесла да предизвика Тунгуската катастрофа?

    Не.

    Изобретателят наистина построява кулата Уордънклиф (Wordencliff) за експерименти по предаването на електрически сигнали на големи разстояния, но тези експерименти, както знаем, действат само на къси разстояния (Тунгуска е на над 16 хиляди километра от Ню Йорк) и с огромни загуби. Кулата е показала активност само през 1903 г. и никога по-късно. 

    Самият Тесла твърди, че е направил и тествал супероръжието "Лъч на смъртта" в здрача на кариерата си. Но по това време той се е държал все по-ексцентрично до степен на лудост. За този проект няма документи, прототипи или доказателства, единствено изявления пред пресата 

    Финансов и нервен срив

    Тесла не само теоретично, но и на практика не би могъл да направи нещо, просто защото през 1908 г. Тесла не е провеждал такива експерименти.

    През тази година той е нямал и къде да ги води, просто не е имал подходяща лаборатория. Експериментите в Колорадо приключват в края на XIX век, предавателят в Уордклиф работи само няколко пъти през 1903 г. и скоро е отнет от изобретателя за дългове.

    Всъщност договорът с Морган е прекратен през 1903 г., след което Тесла търси финансиране 2 години без никакъв резултат.

    Цялото оборудване, инсталирано преди 1903 г., остана неизползвано. Кулата Уордънклиф никога повече не заработва с пълна мощност.

    През годината на Тунгуската катастрофа, 1908 г. нито земята, нито лабораторията са били негова собственост.

    Финансите на Тесла бързо се стопяват, тъй като парите на инвеститорите се насочват към радиото на Маркони. В пресата се появяват твърдения, че кулата на Тесла не е нищо друго, а сложна измама. През 1904 г. той ипотекира Уордънклиф, а четири години по-късно (1908 годината на Тунгуската катастрофа) прави втора ипотека. През 1905 г. патентите му за променлив ток вече са изтекли и плащанията спират. Нарастващите финансови проблеми задушават невротичния изобретател, довеждат го до дълбока депресия и в крайна сметка до нервен срив.

    В такъв момент на Тесла не му е било до глобални спектакли като Тунгуския.

    Технически невъзможно

    През годините е имало много опити да се произведе лъчът на смъртта, предложен от Тесла, но такова оръжие никога не е произвеждано, въпреки очевидното му военно приложение.

    Огромното количество енергия, необходимо, за да заработи Лъчът на смъртта, прави подобен вид устройство нежизнеспособно.

    Смята се, че за да се произведат изчислените 10 мегатона мощност на взрива, регистриран в Тунгуска, Уордънклиф ще трябва да се захрани с милиарди ватове енергия - хиляди пъти повече от възможностите да пренесе Нюйоркската електрическа мрежа, на която разчита кулата.

    Разбира се, никой не може да убеди хората, готови да вярват в чудеса.

    Източници:

    The Tunguska Blast:Tesla’s Death Ray, theunredacted.com

    The Eccentric Nikola Tesla’s Greatest Folly, Paul Andrews

    Tesla Wireless и Tunguska Explosion, Oliver Nichelson,1995

    Tesla’s Death Ray. Did a Nikola Tesla experiment cause the Tunguska Blast?

    Никола Тесла. Ложь и правда о великом изобретателе, Образцов Петр Алексеевич

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини