Строителният министър в Смолян: Продължението на програмата за саниране е в процес на обсъждане

Над 68 млн.лв. е безвъзмездната помощ за втори етап на Воден цикъл в Смолян

Област Смолян е първия бенефициент по ОП „Околна среда“ в България – „ВиК“ ЕООД в Смолян“, отчете регионалният министър Петя Аврамова, която участва във форум за развитието на Смолян и областта. Договорът между МРРБ и „ВиК“ ЕООД за безвъзмездна финансова помощ беше подписан на 13 февруари т.г., а регионалният инвестиционен ВиК-проект е на  обща стойност 91,3 млн. лв.

Безвъзмездната помощ по оперативната програма е малко над 68 млн. лв., а дейностите включват рехабилитация на ПСОВ, изграждане на 14 км водопроводи, 19 км канализация. Водният оператор трябва да инвестира 13,5 млн. лв., като най-голямата инвестиция във водната инфраструктура в областта е язовир „Пловдивци“ и ПСПВ към него на стойност 47,4 млн. лв. Водното съоръжение е първият подобен проект от над 30 години в България и ще водоснабдява селата от общините Рудозем и Мадан с приблизително население около 40 000 души.

Министър Аврамова каза още, че общо за областта има договори за енергийно обновяване на 55 жилищни сгради, чиято стойност е 48,3 млн. лв. и всички сгради са въведени в експлоатация. „Но как ще бъде продължена програмата - това е в процес на обсъждане“. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини