Астрономи откриха "безшумни" изригвания на Слънцето

Астрономи от САЩ са открили неизвестен досега тип слънчева активност.

Те са установили, че короналните изригвания на маса могат да станат без предварителни "предупредителни сигнали", съобщи "Ню сайънтист". Авторите са анализирали данните от наблюденията на два американски апарата STEREO.

На 31 май 2008 г. те са регистрирали на Слънцето коронално изхвърляне на маса - изригване на вещество от слънчевата корона. Една от обсерваториите STEREO е заснела събитието в "профил", а втората - в "анфас".

Сравнението на двете снимки и на фотографии, направени по-рано, е позволило на специалистите да установят, че на повърхността на Слънцето в района на короналното изригване не е имало характерните за това събитие признаци на активност.

Според специалистите короналното изхвърляне на маса е станало толкова "безшумно", тъй като се е зародило относително на плитко.

Материалът е бил от горната част на короната. Регистрираното от апаратите STEREO изригване е било средно по размер - то е съдържало около три милиарда тона плазма.

Скоростта е била относително малка - под 300 километра в секунда. Ако подобно изригване е по посока на Земята, то може да предизвика проблеми в работата на спътниците, на елестропреносната мрежа, да се отрази на здравословното състояние на хората и животните. И макар влиянието на средните изригвания да не е голямо, за учените е важно своевременно да предсказват тяхната поява, а при "безшумните" това е трудно осъществимо.

Подробности за изследването на учените ще бъдат публикувани в сп. Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини