Римска кула с височина колкото 8-етажна сграда. Тайните на Малтепе (видео)

Възможно е там да е погребан одриски аристократ, смята ръководителят на разкопките Константин Кисьов

Римска кула с височина колкото 8-етажна сграда, вкопана в древната могила Малтепе край пловдивското село Маноле, е единствена запазена в света с подобни размери. Кулата е от каменен градеж. Археолозите са стигнали до дълбочина около 15 метра, като им остават още 4 метра до основата.

По думите на ръководителя на разкопките Константин Кисьов до края на октомври ще бъде разкрита цялата южна стена. Тежестта на кулата е около 1200 тона, поясни още той и добави:

„Отделно най-отгоре на върха е имало постамент в 5 реда, който е тежал близо 15 тона. Най-отгоре е била монтирана някаква статуя, за която няма открити никакви фрагменти. Целта на кулата е да държи постамента, заедно със статуята”, обясни Кисьов  в ефира на „Здравей, България”.

Най-вероятно в могилата е погребан човек от ранга на император, който е най-високо на управленската пирамида, каза още той. „Но не изключвам възможността и да е погребан одриски аристократ, какъвто е бил Терес,който е бил наместник на императора и е управлявал цялата провинция Тракия”, добави Кисьов.

На мястото са намерени и монети. „Те показват, че на този етап можем да говорим за края на 3 век строителство на каменната кула”, добави Константин Кисьов.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини