Най-старата египетска пирамида има чудовищна "врата към отвъдното"

Изображение 1 от 2

    Загадката на рова, обграждащ пирамидата на Джосер, може би е разгадана. Дългогодишен изследовател на най-древната египетска пирамида е стигнал до някои изводи за предназначението на гигантското съоръжение. Това съобщава Science in Poland.

    "Сухият ров" в некропола Сакара, близо до Кайро, е триизмерен модел на пътя на фараона към задгробния живот, казва археологът Камил Курашкевич от Варшавския университет.

    Това е огромна траншея, изсечена в скалата, с дълбочина 20 метра и широка 40 метра. Ограничава свещена площ 750 на 600 метра. Погребалният комплекс включва пирамидата на Джосер, която се счита за най-стария запазен каменен градеж в света, и съседните храмови сгради.

    Джосер - първият фараон, погребан в пирамида, управлявал Египет от около 2630 до 2611 г. пр. Хр.

    Екип от археолози начело с Курашкевич работи в Сакара повече от 20 години. По време на разкопките откриват ниски хоризонтални коридори, които вероятно са от времето, когато е строена самата пирамида. Дълго време учените не можеха да определят целта им.

    Един от тези коридори, водещи към пирамидата, е с дължина около 20 метра и завършва в малка стая. Вътре в нея египтолозите открили необичаен ритуален харпун, украсен с резби на змии.

    Според Курашкевич, това оръжие може да е една от опасностите, които очакват фараона или, напротив, средство за защита по пътя към задгробния живот:

    Според египетските вярвания пътят към задгробния живот е труден и опасен. Преди покойникът да се радва на вечен живот, той трябвало да преодолее редица препятствия и да се изправи срещу опасни същества.

    Учените предполагат, че ако концепцията им е правилна, тогава още тунели трябва да има до вече откритите коридори.

    Курашкевич също така насочва вниманието към предишни намерени необичайни структури в западната част на "сухия ров". В траншеята има напречни стени с широки отвори, стълби и дълбоки ниши. Всички те биха могли да служат като препятствия по пътя на фараона към вечния живот, смята ученият.

    Египтологът също отбелязва, че йероглифните надписи в самата пирамида на Джосер не отразяват никакви концепции, свързани с вярванията на древните египтяни за този свят.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини