7 °C

Учениците от Смолянска област вече 10 години в Топ 3 в страната на изпитите в 4-ти, 7-ми и 12-ти клас

Област Смолян вече 10 години поред трайно е в първите три места в страната по резултати от проведените изпити за 4-ти, 7-ми и 12-ти клас. Това стана ясно на пресконференцията днес по повод приключилата кампания по провеждане на държавните зрелостни изпити и външното оценяване, която се порведе с областния управител Недялко Славов и началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева.

Резултатите през 2019-та година от националното външно оценяване (НВО) след IV клас нареждат област Смолян на престижното първо място за 10-та поред година. Изпитаните 833-ма ученика от 45 училища в региона са показали общ среден резултат от мн.добър 5.38. От тях 811 са се явили на изпит по Математика, като са изкарали общ среден резултат мн. добър 5.23; по Български език и литература 813 ученика са изкарали общ среден резултат мн.добър 5.30; явилите се на НВО по Човекът и обществото 810 ученика – мн.добър 5.44, а по Човекът и природата 812-те четвъртокласници от Смолянска област са постигнали обща средна оценка отличен 5.55.

Резултатите от НВО след VII клас и зрелостните изпити затвърждават първенството на учениците от област Смолян, нареждайки трайно региона ни на второ/трето място в страната.

Семерджиева отправи призив към учениците, кандидатствали след VII клас, и техните родители да следят графика на дейностите за осъществяване на държавния план-прием.

Резултатите от Държавните зрелостни изпити в XII-ти клас също показват много добро ниво-над средното за страната. По Български език и литература резултатите поставят учениците от 24-те училища в Смолянска област на 4-то място, а по втория избираем на ДЗИ предмет- на 2-ро място след София-град.

„Трайно оставаме областта с едни от най-високите комплексни и обобщени резултати на национално ниво от външното оценяване и държавните зрелостни изпити, и това се затвърждава като тенденция вече десета година. Очевидно е, че образованието в Смолянска област е на най-високото и добро ниво в страната, но нашите усилия са насочени да го правим още по-добро и още по-адекватно, съобразено с изискванията на времето, в което живеем.“, каза Славов и подчерта, че се следва патриотичния елемент в образованието и възпитанието на децата и учениците. Той отбеляза, че има още върху какво да се работи и една от целите е подобряване на връзките между средните и висшите училища на територията на област Смолян.

„Споменавам тези посоки, тъй като виждам смисъл да се влагат усилия в надграждане на тези добри резултати, които показваме в средното образование.“ Славов изказа благодарности към учениците и учителите, както и към Министерството на образованието и науката и в частност към Регионалното управление на образованието-Смолян, на чиито усилия се дължат добрите резултати, постигнати от учениците.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст дава изключително добри резултати, като през изминалата 2018/2019 учебна година на територията на област Смолян няма нито едно отпаднало от образователната система дете.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
10 дек 2019
Последни новини