13 °C

Учениците от Смолянска област вече 10 години в Топ 3 в страната на изпитите в 4-ти, 7-ми и 12-ти клас

Област Смолян вече 10 години поред трайно е в първите три места в страната по резултати от проведените изпити за 4-ти, 7-ми и 12-ти клас. Това стана ясно на пресконференцията днес по повод приключилата кампания по провеждане на държавните зрелостни изпити и външното оценяване, която се порведе с областния управител Недялко Славов и началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева.

Резултатите през 2019-та година от националното външно оценяване (НВО) след IV клас нареждат област Смолян на престижното първо място за 10-та поред година. Изпитаните 833-ма ученика от 45 училища в региона са показали общ среден резултат от мн.добър 5.38. От тях 811 са се явили на изпит по Математика, като са изкарали общ среден резултат мн. добър 5.23; по Български език и литература 813 ученика са изкарали общ среден резултат мн.добър 5.30; явилите се на НВО по Човекът и обществото 810 ученика – мн.добър 5.44, а по Човекът и природата 812-те четвъртокласници от Смолянска област са постигнали обща средна оценка отличен 5.55.

Резултатите от НВО след VII клас и зрелостните изпити затвърждават първенството на учениците от област Смолян, нареждайки трайно региона ни на второ/трето място в страната.

Семерджиева отправи призив към учениците, кандидатствали след VII клас, и техните родители да следят графика на дейностите за осъществяване на държавния план-прием.

Резултатите от Държавните зрелостни изпити в XII-ти клас също показват много добро ниво-над средното за страната. По Български език и литература резултатите поставят учениците от 24-те училища в Смолянска област на 4-то място, а по втория избираем на ДЗИ предмет- на 2-ро място след София-град.

„Трайно оставаме областта с едни от най-високите комплексни и обобщени резултати на национално ниво от външното оценяване и държавните зрелостни изпити, и това се затвърждава като тенденция вече десета година. Очевидно е, че образованието в Смолянска област е на най-високото и добро ниво в страната, но нашите усилия са насочени да го правим още по-добро и още по-адекватно, съобразено с изискванията на времето, в което живеем.“, каза Славов и подчерта, че се следва патриотичния елемент в образованието и възпитанието на децата и учениците. Той отбеляза, че има още върху какво да се работи и една от целите е подобряване на връзките между средните и висшите училища на територията на област Смолян.

„Споменавам тези посоки, тъй като виждам смисъл да се влагат усилия в надграждане на тези добри резултати, които показваме в средното образование.“ Славов изказа благодарности към учениците и учителите, както и към Министерството на образованието и науката и в частност към Регионалното управление на образованието-Смолян, на чиито усилия се дължат добрите резултати, постигнати от учениците.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст дава изключително добри резултати, като през изминалата 2018/2019 учебна година на територията на област Смолян няма нито едно отпаднало от образователната система дете.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини