8 °C

Апаратура за 20 хил. лв. ще наблюдава безплатно болни дечица, сега семействата им плащат по 2 хил.лв. в Турция

Изображение 1 от 2

  Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“, чийто председател е смолянчанинът Антон Кацаров, започна кампания за набиране на средства за закупуването на апаратура за видео-ЕЕГ мониториране. Тя ще бъде за единственото отделение по детска неврология в Южна България — в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, а инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“  цели да бъде предоставена възможността за напълно безплатно използване на оборудването от пациенти на тази клиника. До момента единствената такава апаратура в България се намира в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” в София и записването за изследване става за месеци напред.

  За да се направи подобно платено наблюдение в най-близката клиника (в Турция), семейството на пациента плаща около 2 000 лв.

  Видео-ЕЕГ системата ще подпомогне диагностицирането, следенето на състоянието и лечението на деца с различни неврологични заболявания. Базовият пакет, заедно с допълнителните две камери и компютър, възлиза на стойност 18 583,11 лв. Цената включва доставката на апаратурата до клиниката, монтаж и инструктаж за употреба.

  Към момента клиниката в Пловдив разполага с видео-ЕЕГ апарат, позволяващ диагностика за кратки интервали на будност и сън. С новата и по-функционална апаратура, наблюдението ще може да се провежда денонощно в продължение на няколко дни, което позволява изследване на състоянието на най-малките пациенти в различни ситуации от ежедневието. С подобна видео-ЕЕГ система разполагат някои от напредналите в лечението на деца с неврологични заболявания болници в света, а желанието на Асоциацията е децата в България да имат възможност да се възползват от тази система напълно безплатно. 

  Похвална е инициативата на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ за осигуряване на апаратура за продължително видео-ЕЕГ мониториране за Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. Трогнати сме от тяхната отдаденост за подобряване здравето на децата в България. Надяваме се кампанията да достигне до сърцата на хората, за да съберем тази сума, която не е непосилна, и час по-скоро тя да заработи в полза на болните деца. Апаратурата е незаменима за диференциране на епилептични от неепилептични пристъпи и за определяне вида на епилепсията”, коментира началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

  С тази техника ще стане възможно продължителното наблюдение на деца с неврологични заболявания, като наред с ЕЕГ изследването се прави и видео запис на пациентите. Така може да бъде изследвана по-тясно връзката между сигналите, които мозъкът подава и реакциите на тялото и да се уточнят причините за особени краткотрайни движения или поведения. Клиниката разполага с квалифицирани кадри, които в реално време ще разчитат показанията от изследването и ще преценяват колко продължително да бъде то в зависимост от нуждите на съответния пациент.

  Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ призовава всички, които имат възможност, да отворят сърцата си и да дарят, колкото е по силите им. „Надяваме се хората да подпомогнат кампанията ни, а чрез нея и децата с неврологични заболявания. Идеалната ни цел е най-малките да получават адекватно лечение в страната ни и вярваме, че всяка стъпка в тази посока е напредък“, сподели председателят на Асоциацията Антон Кацаров от Смолян, който има дъщеричка с подобно заболяване.

  Можете да дарите по банкова сметка:

  IBAN: BG59FINV91501017298883

  BIC: FINVBGSF

  Банка: Първа Инвестиционна Банка

  Титуляр: Асоциация Алтернираща Хемиплегия в Детството

  Основание: Дарение за видео-ЕЕГ

  За други възможности за дарения можете да поетите сайта на асоциацията:

  www.ahcbg.org

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019

  Случаен виц

  Последни новини