Наргилетата в заведенията се забраняват, но само за непълнолетни

Парламентът гласува окончателните промените в Закона за здравето, с които се ограничава употребата на наргилета, несъдържащи тютюн.

Мнозинството отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена пълна забрана за пушенето на наргиле на закрито, което да приравни режима с този на тютюневите изделия. Причината е, законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана.

Затова с промените се регламентира тотална забрана за употреба на наргилета и електронни цигари единствено за деца до 18-годишна възраст. Отговорността за спазването ѝ ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции.

„Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали. На този етап имаше леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия“, обясни д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, цитирана от БГНЕС.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини